Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre27 mai 20204 min de lectură

Raport privind performanțele din domeniul cercetării și inovării: Europa este capabilă să conducă tranzițiile către economia verde și către tehnologia digitală

digital.png
© EU
Comisia a publicat astăzi, 27 mai, cel mai recent raport privind performanțele UE din domeniul științei, din cel al cercetării și din cel al inovării, care analizează performanțele Europei în context mondial. Raportul evidențiază faptul că cercetarea și inovarea sunt necesare pentru a sprijini o creștere a întreprinderilor, a regiunilor și a țărilor care să fie sustenabilă și favorabilă incluziunii și să garanteze că eforturile de consolidare a sistemelor de inovare, în special în regiunile mai puțin dezvoltate, nu lasă pe nimeni în urmă.

De asemenea, raportul evidențiază atât importanța faptului de a se asigura că europenii au competențele potrivite, din punctul de vedere al noilor revoluții tehnologice, cât și rolul semnificativ al politicii de cercetare și inovare în ceea ce privește consolidarea productivității întreprinderilor, care duce în mod sustenabil la crearea de valoare și de locuri de muncă. În special, ediția din 2020 a raportului bienal prezintă 11 recomandări de politică menite a veni în sprijinul oamenilor, al planetei și al prosperității.

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat: „Cercetarea și inovarea constituie esența reacției la criza fără precedent cu care ne confruntăm și pot contribui semnificativ la redresarea economică. Raportul din 2020 privind performanțele din domeniul științei, din cel al cercetării și din cel al inovării demonstrează că cercetarea și inovarea sunt esențiale pentru realizarea tranzițiilor către economia verde și către tehnologia digitală de care are nevoie Europa. Programul Orizont 2020 și viitorul program Orizont Europa au un rol esențial în această transformare.”

UE se numără printre principalii actori în ceea ce privește producția și excelența în domeniul științei. De exemplu, dintre publicațiile științifice din întreaga lume cel mai des citate pe tema climei, 25 % provin din UE, la fel ca 27 % dintre publicațiile științifice cel mai des citate în domeniul bioeconomiei. De asemenea, în ceea ce privește cererile de brevete din aceste două domenii, UE deține o poziție de lider, cu 24 % în domeniul climei și 25 % în domeniul bioeconomiei. Totuși, sunt necesare eforturi suplimentare pentru transformarea rezultatelor cercetării în soluții sustenabile care pot fi comercializate, pentru crearea unui Spațiu european de cercetare puternic și pentru sporirea eficacității sistemelor de cercetare publice. Totodată, deoarece digitalizarea transformă cercetarea și inovarea, o combinație corectă de politici ar trebui să stimuleze tehnologia profundă și competențele digitale ale cercetătorilor, să promoveze știința deschisă și să asigure realizarea de investiții suficiente în infrastructuri de date de înaltă calitate. Grație abordării orientate spre îndeplinirea obiectivelor misiunilor sale, precum și datorită parteneriatelor europene, Orizont Europa , următorul program-cadru pentru cercetare și inovare al UE, va avea un rol esențial în intensificarea și direcționarea eforturilor în materie de cercetare și inovare.

Date fiind excelența și performanțele de înalt nivel ale UE în ceea ce privește cercetarea și inovarea bazate pe știință, raportul privind performanțele UE din domeniul științei, din cel al cercetării și din cel al inovării prezintă 11 recomandări de politică grupate în jurul a trei piloni principali:

  • cercetare și inovare pentru un spațiu sigur și echitabil pentru omenire;
  • cercetare și inovare pentru o poziție de lider mondial;
  • cercetare și inovare pentru impact economic și societal.

Împreună, aceste recomandări deschid calea către îndeplinirea, prin intermediul cercetării și al inovării, a obiectivelor de dezvoltare durabilă și către integrarea lor în politici și inițiative ale UE care vor contribui la o Europă echitabilă, neutră din punct de vedere climatic și digitală, sporind totodată competitivitatea întreprinderilor și regiunilor europene.

 

Context

Raportul privind performanțele UE din domeniul științei, din cel al cercetării și din cel al inovării analizează dinamica din domeniul cercetării și din cel al inovării și performanțele Europei în ceea ce privește știința și inovarea și factorii care le motivează. Raportul combină analiza macroeconomică bazată pe indicatori cu cercetarea analitică aprofundată, textul elaborat fiind adresat atât persoanelor interesate de cercetare și inovare, cât și celor care creează politici economice și financiare și analiștilor. Aceasta este a treia ediție a publicației bienale a Direcției Generale Cercetare și Inovare a Comisiei Europene. Ediția precedentă (din 2018) este disponibilă aici.

 

Pentru mai multe informații

Raportul privind performanțele UE din domeniul științei, din cel al cercetării și din cel al inovării [raportul din 2020 va fi publicat online la data de 27 mai, la ora 14.30 CET]

Infografic – Spre o Europă durabilă și competitivă [va fi publicat online la data de 27 mai, la ora 14.30 CET]

Infografic – Cele mai importante 10 date și cifre [va fi publicat online la data de 27 mai, la ora 14.30 CET]

Video – Raportul din 2020 privind performanțele din domeniul științei, din cel al cercetării și din cel al inovării [va fi publicat online la data de 27 mai, la ora 14.30 CET]

Raport interactiv – Raportul privind performanțele din domeniul științei, din cel al cercetării și din cel al inovării [va fi publicat online la data de 27 mai, la ora 14.30 CET]

Press contact

Johannes BAHRKE

Telefon +32 2 295 86 15

Mail johannes [dot] bahrkeatec [dot] europa [dot] eu (johannes[dot]bahrke[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Marietta GRAMMENOU

Telefon +32 2 298 35 83

Mail marietta [dot] grammenouatec [dot] europa [dot] eu (marietta[dot]grammenou[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Detalii

Data publicării
27 mai 2020