Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre29 septembrie 20221 min de lectură

Protecția avertizorilor de integritate: CE trece la următoarea etapă în procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva României și altor 3 state membre

Protecția avertizorilor de integritate: Comisia Europeană trece la următoarea etapă în procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Belgiei, Austriei, României și Sloveniei. 

Infringement_Whistleblower

Comisia Europeană a decis astăzi, 29 septembrie, să trimită un aviz motivat în cadrul procedurilor de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Belgiei (INFR(2022)0011), Austriei (INFR(2022)0004), României (INFR(2022)0167) și Sloveniei (INFR(2022)0181) pentru netranspunerea integrală a „Directivei privind protecția avertizorilor de integritate” (Directiva 2019/1937).

Termenul-limită pentru transpunerea directivei de către statele membre a fost 17 decembrie 2021. În ianuarie 2022, Comisia a trimis scrisori de punere în întârziere unui număr de 24 de state membre pentru că nu au transpus directiva și nu au comunicat Comisiei măsurile de transpunere până la termenul-limită necesar. În iulie 2022, Comisia a trimis avize motivate unui număr de 15 state membre care nu comunicaseră încă transpunerea integrală.

Astăzi, Comisia a decis să trimită avize motivate și acestor patru state membre, care nu au notificat încă integral măsurile de transpunere.

Statele respective au acum la dispoziție două luni pentru a răspunde. În cazul unor răspunsuri nesatisfăcătoare, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la aceste cazuri.

Context

Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană („Comisia”) urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin în temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.

Etapele procedurilor de constatare a neîndeplinirii obligațiilor.

Pentru mai multe detalii referitoare la toate deciziile luate, vă rugăm să consultați registrul deciziilor în constatarea neîndeplinirii obligațiilor.

Detalii

Data publicării
29 septembrie 2022

Date de contact

Ștefan TURCU

Nume
Ștefan TURCU
E-mail
stefan [dot] turcuatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+40 724 232 197