Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Fișă informativă7 mai 20224 min de lectură

Pregătirea pentru 9 mai: un ghid de decodificare a limbajului figurat din Piața Roșie din Moscova | via EUvsDISINFO

9may

Rusia lui Putin a transformat sărbătorirea victoriei din 1945 din Al Doilea Război Mondial într-o zi aproape religioasă, cu parade militare din ce în ce mai pompoase organizate pe 9 mai, ziua în care Stalin a acceptat, la Moscova, capitularea naziștilor. Vor domina echipamentele militare în 9 mai? Vor apărea tancurile Armata, care nu au ajuns niciodată pe câmpul de luptă? Poate că parada va flutura din nou potențialul nuclear al Rusiei?

Avem motive să ne așteptăm la ceva special, având în vedere preferința lui Putin de a răstălmăci istoria, de a respinge dreptul la existență al Ucrainei și de a pretinde că totul decurge conform planului în Ucraina, în timp ce forțele rusești suferă pierderi semnificative în lupte grele.

Newspeak orwellian despre Ucraina – fiți pregătiți

În 24 februarie, în ziua în care Putin a declanșat invazia, am analizat ce a spus Putin și ce înseamnă cu adevărat cuvintele lui.

Iată un ghid pentru a vă ajuta să descifrați newspeakul despre Ucraina pe care l-am putea auzi în 9 mai.

Newspeakul manipulator și înșelător al lui Putin: Ce înseamnă de fapt:
„Autoapărarea Rusiei.” Un război continuu. Invazia Ucrainei suverane, care nu reprezintă nicio amenințare pentru Rusia.
„Operațiunea militară specială se desfășoară conform planului.” Operațiune prost pregătită, care s-a confruntat cu probleme de logistică, de moral și de comandă.

 

Acum se recurge la bombardamente grele.

„Atacăm doar ținte militare.” Avem ca țintă orașele și infrastructura civilă. Atrocități nenumărate, precum cele de la Bucha, Mariupol, Harkov și multe altele. Rachete țintite spre spitale.
„Din păcate, am avut parte de unele pierderi eroice.” Nu vă voi spune numărul real al victimelor și ar fi bine să păstrați tăcerea dacă ați pierdut pe cineva drag.
„Trebuie să chemăm sau să mobilizăm mai mulți soldați.” Planul meu inițial de război a eșuat, dar este vina generalilor. Am nevoie de mai mulți ruși care să își riște viața în război.
„Fără ocupație în Ucraina.” Ocuparea unei părți cât mai mari din Ucraina, atât timp cât este necesar. Cu cât mai mult, cu atât mai bine.
„Protecția republicilor Donețk/Luhansk.” Extinderea zonei aflate sub ocupație rusă. Sper să cuceresc sau să distrug baza economică din sud-estul Ucrainei și să înlătur oamenii care protestează împotriva noilor „republici”.
„Protecția civililor și ajutor umanitar.” Adesea, deportarea forțată în alte zone aflate sub control rusesc sau chiar în zone îndepărtate din Rusia. Civilii sunt exploatați pentru cascadorii mediatice, în timp ce primesc asistență umanitară minimă, inclusiv alimente.
„Denazificarea Ucrainei.” Dezucrainizarea Ucrainei, toți ucrainenii fiind acum etichetați drept „naziști”.

 

În zonele aflate sub controlul Rusiei: represiunea stalinistă a oficialilor legitimi, aleși prin vot, ai unei țări suverane.

„Alegeri pentru un nou guvern în zona [X].” Falsă democrație sub amenințarea armelor pentru a pune la putere marionete loiale Kremlinului în zonele ocupate de Rusia. Completați X în funcție de situație.
„Crimeea este acum mai bine securizată. Oamenii sunt fericiți.” Anexarea ilegală a Crimeii în 2014 nu a fost uitată. Nici represiunea continuă a tătarilor locali sau a altor localnici.
„NATO/SUA îi folosește pe ucraineni pe post de carne de tun.” Sunt surprins că ucrainenii luptă pentru a-și apăra țara.
„NATO se extinde, se pregătește să atace Rusia. Ucraina este doar o trambulină.” NATO nu-mi permite să îmi domin vecinii, iar acest lucru mă face să mă simt amenințat.
„Toți rușii trebuie să fie uniți în această luptă istorică împotriva Occidentului – la fel ca bunicii noștri în Marele Război pentru Apărarea Patriei”. Cetățenii și companiile rusești trebuie să se sacrifice pentru ca eu și prietenii mei să putem continua să ne îmbogățim și să ne bucurăm de viața noastră.

 

Este posibil să apară și alte mesaje de dezinformare și de manipulare. De exemplu, Putin ar putea semnala o abordare mai dură față de opoziția internă rusă. Limbajul său ar putea include mesaje despre o a cincea coloană, precum „să îi dăm afară ca pe niște muște” și cuvinte similare despre „dușmani”, pe care le-am analizat aici.

9 Mai – Ziua Europei

Indiferent dacă sărbătoriți sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial în țara dvs. în 2 mai, în 4 mai, în 8 mai, în martie, aprilie sau la o altă dată, 9 Mai este și Ziua Europei. Sărbătorim Declarația Schuman, prezentată de ministrul francez de externe Robert Schuman la 9 mai 1950, care a dus la crearea a ceea ce este acum Uniunea Europeană. La mulți ani de Ziua Europei în 9 mai!

Detalii

Data publicării
7 mai 2022