Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre6 mai 20222 min de lectură

În preajma Zilei Europei, celebrată la 9 mai, Reprezentanţa Comisiei Europene lansează campania Chipurile solidarităţii europene

Reprezentanța Comisiei Europene în România lansează astăzi, 6 mai 2022, campania de comunicare - Chipurile solidarităţii europene.

ChipurileSolidaritatii

Campania are loc în contextul aniversării semnării „Declarației Schuman” la 9 mai 1950, şi va consta într-o expoziţie de fotografii ale unor fotojurnalisti (Bogdan Buda, Alex Nicodim, Sabin Cirstoveanu, Adriana Neagoe, Paul Ursachi, Ilona Andrei, Casian Mitu, Silviu Filip, George Călin, Octav Ganea) ce documentează solidaritatea românilor cu persoanele care au părăsit Ucraina în urma invaziei ruse, grija și căldura cu care cetăţenii ucranieni au fost primiți de români în orașele de graniță, în centrele de refugiați și în casele lor.

Cu această ocazie Ramona Chiriac, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, a declarat: „În urmă cu 15 ani, România a devenit membră a Uniunii Europene, parte a proiectului de pace și solidaritate menit să vindece Europa de rănile războiului și să construiască, împreună, un viitor mai bun. Astăzi, solidaritatea cu Ucraina se află în centrul acțiunilor noastre”.

Campania se va desfăşura timp de o lună, iar poveştile spuse prin intermediul fotografiilor vor putea fi urmărite de publicul larg atât în diferite spaţii de tip outdoor, la metrou, Aeroportul Otopeni (Henri Coandă) din Bucureşti, dar şi în mediul online, pe website-ul și pe conturile noastre de pe rețelele sociale: Facebook, Instagram, Twitter, YouTube.

Ziua Europei aniversează semnarea unui plan ambițios de asigurare a păcii pe termen lung în Europa postbelică, care este considerat începutul a ceea ce reprezintă acum Uniunea Europeană. Importanța eforturilor pentru pace în Europa este cu atât mai evidentă acum, când subliniem unitatea și solidaritatea noastră cu Ucraina.

Context:

În luna mai, instituțiile Uniunii Europene (UE) invită publicul larg să participe la o gamă largă de activități online și la fața locului în toate statele membre ale UE, precum și la sediile instituțiilor UE din Bruxelles, Luxemburg și Strasbourg.

Explorați activitățile oferite online și la fața locului care vor avea loc în întreaga Europă cu ocazia Zilei Europei! https://europeday.europa.eu/index_ro

Un sondaj Eurobarometru Flash realizat în toate statele membre ale UE, publicat în data de 5 mai 2022, arată un larg consens în rândul cetățenilor UE în favoarea răspunsului Uniunii la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Majoritatea europenilor consideră că, de la începutul războiului, UE a dat dovadă de solidaritate (79 %), reacția sa fiind caracterizată de unitate (63 %) și rapiditate (58 %).

Respondenții sunt în marea lor majoritate în favoarea sprijinului ferm pentru Ucraina și poporul său. În mod concret, peste nouă din zece respondenți (93 %) aprobă acordarea de sprijin umanitar persoanelor afectate de război. 88 % dintre europeni sunt de acord cu ideea de a primi în UE persoane care fug din calea războiului. 80 % aprobă sprijinul financiar acordat Ucrainei. 

Detalii

Data publicării
6 mai 2022

Date de contact

Iulia COSTEA (persoană de contact pentru presă)

Nume
Iulia COSTEA (persoană de contact pentru presă)
E-mail
Iulia [dot] COSTEAatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
0743206960

Ștefan TURCU (persoană de contact pentru presă)

Nume
Ștefan TURCU (persoană de contact pentru presă)
E-mail
stefan [dot] turcuatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+40 724 232 197