Ieri, 15 octombrie, Comisia Europeană a publicat o declarație redactată de tineri pentru a contribui la îmbunătățirea cooperării teritoriale la nivel european (Interreg ) și un sondaj privind nivelul de cunoaștere și preocupările cetățenilor europeni cu privire la cooperarea în teritoriile de frontieră ale Uniunii Europene, unde trăiesc o treime dintre europeni.
Anul acesta marchează 30 de ani de Interreg . Declarația, prezentată ieri în cadrul unei dezbateri în rândul tinerilor desfășurate în cadrul evenimentului anual Interreg, le oferă factorilor de decizie sugestii cu privire la modalitățile de utilizare mai eficientă a fondurilor Interreg pentru a răspunde nevoilor și așteptărilor tinerilor. Aceasta conține 12 recomandări și acoperă cinci domenii de interes, de la educație și ocuparea forței de muncă până la schimbările climatice și accesul la fondurile UE.
Printre altele, tinerii doresc să fie mai implicați în grupuri și rețele relevante de la nivelul UE, să sporească nivelul de cunoaștere a Interreg în școli și universități, să aibă acces mai ușor la cererile de oferte care au un buget dedicat pentru tineret și doresc să participe activ la comitetul de monitorizare. Conform sondajului publicat ieri, mobilitatea transfrontalieră s-a îmbunătățit cu 3 puncte procentuale din 2015, implicând 56 % dintre cetățenii care trăiesc în regiunile de frontieră ale UE. În plus, 38 % dintre cetățenii europeni consideră că a trăi într-o regiune de frontieră constituie o oportunitate. Motivele cele mai menționate pentru trecerea frontierelor sunt activitățile recreative precum turismul (58 %), urmate de cumpărăturile de bunuri sau servicii (34 %).
Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, a declarat: „Îi încurajez călduros pe toți factorii de decizie din cadrul Interreg să citească atent declarația și să includă recomandările acesteia în eforturile lor zilnice de îmbunătățire a calității vieții cetățenilor care trăiesc în zonele de frontieră. Tinerii merită să influențeze deciziile politice care îi afectează. Sondajul pe care îl publicăm ieri arată, de asemenea, că din ce în ce mai mulți cetățeni își trăiesc viața în străinătate. Acest lucru confirmă faptul că trebuie să sprijinim în continuare zonele de frontieră ale UE cu fonduri Interreg pentru a îmbunătăți oportunitățile de a crește împreună.”
Persoane de contact pentru presă:
Vivian Loonela — Tel.:+ 32 229 66712;
Veronica Favalli — tel.+ 32 229 87269
Detalii
- Data publicării
- 16 octombrie 2020