Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre11 august 20212 min de lectură

Planul european de luptă împotriva cancerului: Comisia reduce prezența contaminanților cancerigeni în produsele alimentare

Astăzi, 11 august, Comisia stabilește noi niveluri maxime pentru cadmiu și plumb într-o gamă largă de produse alimentare.

Lupta impotriva cancerului

Aceste măsuri au scopul de a reduce și mai mult prezența contaminanților cancerigeni în alimente și de a face alimentele sănătoase mai accesibile. Acesta este rezultatul angajamentelor asumate în cadrul Planului european de luptă împotriva cancerului. Măsurile se vor aplica de la 30 august în ceea ce privește nivelul maxim de plumb, respectiv de la 31 august în ceea ce privește cadmiul.

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Știm că alimentația nesănătoasă sporește riscul de cancer. Decizia de astăzi urmărește să pună consumatorii în prim-plan, făcând ca alimentele noastre să fie mai sigure și mai sănătoase, așa cum ne-am angajat în contextul Planului european de luptă împotriva cancerului. Facem, de asemenea, un pas înainte în întărirea, în cadrul lanțului alimentar al UE, a normelor UE, care sunt deja la un nivel ridicat și de calibru mondial, și furnizăm alimente mai sigure, mai sănătoase și mai durabile pentru cetățenii noștri.”

Nivelurile maxime de cadmiu, un contaminant cancerigen din mediu, pe care ar putea să îl conțină alimente precum fructele, legumele, cerealele și semințele oleaginoase, vor fi reduse în cazul unora dintre aceste alimente. Unele produse de bază vor trebui, de asemenea, să îndeplinească această cerință de la data intrării în vigoare a noului regulament.

Această măsură va spori siguranța alimentelor vândute și consumate în UE și va contribui la eliminarea de pe piață a produselor alimentare cu cele mai mari concentrații de cadmiu. În plus, se vor reduce nivelurile maxime de plumb din numeroase produse alimentare, inclusiv alimentele destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică.

De asemenea, vor fi stabilite noi niveluri maxime de plumb pentru mai multe produse alimentare, cum ar fi ciupercile sălbatice, mirodeniile și sarea. Deciziile de astăzi sunt rezultatul unor ani de activitate continuă a Comisiei, a statelor membre și a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, precum și al consultărilor cu întreprinderile din sectorul alimentar.

Cadmiul este un metal greu toxic prezent în mediu, atât natural, cât și ca rezultat al activităților agricole și industriale. Principala sursă de expunere la cadmiu a nefumătorilor o reprezintă alimentele. Întrucât și plumbul este un contaminant prezent în mod natural în mediu, hrana este principala sursă de expunere umană la plumb. 

Detalii

Data publicării
11 august 2021

Date de contact

Arianna Podesta

Nume
Arianna Podesta
E-mail
arianna [dot] podestaatec [dot] europa [dot] eu
Telefon mobil
+ 32 229 87024

Anna Wartberger

Nume
Anna Wartberger
E-mail
anna [dot] wartbergeratec [dot] europa [dot] eu
Telefon mobil
+ 32 229 82054