Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
  • Fișă informativă
  • 21 august 2022
  • 5 min de lectură

Narațiuni cheie în dezinformarea pro-Kremlin, partea 4: prăbușirea iminentă | via EUvsDISINFO

5naratiuni4

O caracteristică definitorie a dezinformării pro-Kremlin este repetitivitatea acesteia. În ciuda tuturor afirmațiilor scandaloase pe care le fac, organizațiile mediatice pro-Kremlin sună adesea ca un disc stricat care se limitează la câteva mesaje de bază pentru publicul intern și internațional. Nu e nici din întâmplare, nici din neglijență, ci intenționat: repetiția face minciunile să pară mai credibile. Serviciile de dezinformare pro-Kremlin reușesc acest lucru rămânând la un set de narațiuni recurente care funcționează ca modele pentru anumite povești.

O narațiune este un mesaj general, comunicat prin texte, imagini, metafore și alte mijloace. Narațiunile ajută la transmiterea unui mesaj, creând suspans și dând o formă atractivă informațiilor. EUvsDisinfo a identificat un set de cinci narațiuni dominante utilizate de către organizațiile mediatice dezinformatoare rusești și pro-Kremlin. Le-am văzut folosite în numeroase ocazii: de exemplu, pentru a interveni în alegeri, pentru a răspândi minciuni despre pandemia COVID-19 și pentru a justifica războiul neprovocat din Ucraina.

În această vară, vă oferim o prezentare actualizată a acestor narațiuni. Iată acum a patra narațiune: „Prăbușirea iminentă”. A se vedea, de asemenea, narațiunile publicate anterior: „Elitele împotriva poporului”, „Valori amenințate” și „Suveranitatea pierdută”.

Narațiunea numărul 4: „Prăbușirea iminentă”

În retorica aristotelică, conceptul de kairos denotă un sentiment de urgență pentru acțiune. Majoritatea vorbitorilor folosesc acest concept atunci când afirmă: acționați acum, până nu e prea târziu! În contextul dezinformării pro-Kremlin, narațiunea „prăbușirii iminente” îndeplinește această funcție.

Serviciile de dezinformare rusești și pro-Kremlin folosesc cu regularitate această poveste. Printre exemple se numără: UE este în pragul prăbușiriiSUA se prăbușeșteNATO se destramăintrarea Ucrainei în UE ar provoca prăbușirea blocului, și sistemul financiar se prăbușește.

Potrivit propagandei Kremlinului, și alți factori grăbesc această presupusă prăbușire. De exemplu, caricaturistul de la RIA Novosti descrie terorismul în Europa ca pe un scorpion mortal, pe care europenii și l-au pus fără să vrea în buzunar.

 

O poveste veche

De peste un secol, Rusia tot prevestește iminenta prăbușire a Europei. Descrierea Europei sau a statelor membre ale UE ca fiind „în pragul unui război civil” a funcționat la fel de bine în 2019 ca și în 1919.

Televiziunile de stat rusești își hrănesc publicul local cu mai multe povești despre cât de îngrozitoare este viața în UE: tulburări, violență, sărăcie, extremism politic și așa mai departe. Toate acestea pentru a crea un sentiment de confort pentru public de a trăi în interiorul Rusiei, care, aparent nu este în pragul unei prăbușiri iminente, ci se află într-un contrast clar cu situația din alte părți.

„Prăbușirea iminentă” este o narațiune care funcționează bine și care, de obicei, rezonează bine atât cu publicul-țintă local, cât și cu cel internațional, în ciuda faptului că în UE nu a existat niciun război civil și nici Europa nu s-a prăbușit. Conform multor indicatori, blocul continuă să prospere.

Publicul-țintă, compus din oameni care – în mod legitim sau nu – se tem deja de tulburările politice și sociale din țările lor, este deosebit de sensibil la această poveste.

Astfel, această narațiune funcționează în special în perioadele de provocări politice reale, cum au fost criza migrației din toamna anului 2015, pandemia, iar acum, invazia rusă din Ucraina.

Bătălia finală

Desigur că afluxul uriaș de migranți în Europa a reprezentat o provocare majoră pentru guvernele europene, dar publicațiile rusești și pro-Kremlin au prezentat situația în termeni extrem de exagerați și apocaliptici, relatând despre criză ca și cum ar fi reprezentat o prăbușire sistemică. Bineînțeles, sistemul a supraviețuit și este intact, însă imaginea prăbușirii persistă în limbajul Kremlinului.

În primele etape ale epidemiei de COVID-19, în martie 2020, filosoful naționalist Aleksandr Dugin s-a bucurat să constate prăbușirea(opens in a new tab) democrațiilor occidentale:

Societatea capitalistă globală s-a prăbușit imediat. Încă nu a înțeles toată lumea acest lucru. Dar vor înțelege cu toții foarte curând. Acest lucru înseamnă că s-a prăbușit însăși substanța globalismului liberal, lumea celor care lucrează în birouri și a bloggerilor de frumusețe, a persoanelor transsexuale și a activiștilor pentru climă, a apărătorilor drepturilor omului și a hipsterilor, a migranților și a feminiștilor.

Abordarea a fost vizibilă și în reportajele ruse și pro-Kremlin privind protestele Vestelor Galbene din Franța. Dreptul de a-și exprima nemulțumirea față de guvern și politică este parte integrantă a democrației, iar cetățenii oricărui stat european se bucură de dreptul de a protesta pașnic. Mișcarea Vestelor Galbene și alte manifestări de nemulțumire ca aceasta aparțin tradiției democratice europene. Ele nu sunt o dovadă a prăbușirii sistemului, ci a capacității sale de a se reinventa și de a se întineri.

Deși nu li s-a împlinit profeția, fanteziile pro-Kremlin cu privire la o prăbușire iminentă a celor pe care îi înfățișează ca adversari au continuat și după invazia rusă în Ucraina. În dezinformarea răspândită de organizațiile pro-Kremlin, războiul din Ucraina este doar un șiretlic occidental pentru a amâna „prăbușirea inevitabilă a capitalismului global”.

Povestea „prăbușirii iminente” mai este folosită uneori și pentru a deplânge presupusa prăbușire a valorilor și tradițiilor morale europene. De exemplu, sursele de dezinformare rusești și pro-Kremlin descriu cu regularitate drepturile copiilor din Europa drept un atac la adresa valorilor familiei. Concluzia lor: Europa este pe moarte ca urmare a abandonării oricărei decențe și moralități.

Cu toate acestea, este posibil ca rapoartele privind moartea Europei să fi fost mult exagerate. Depășirea unei situații economice tumultuoase, traversarea unei pandemii globale sau prezența unui peisaj politic înfierbântat nu ar trebui confundată cu o prăbușire existențială.

Citiți mai multe despre „prăbușirea iminentă” aici.

Detalii

Data publicării
21 august 2022