Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre13 mai 20245 min de lectură

Începe Forumul Global al Democrației la București: 4 zile, 72 de dezbateri, 200 de vorbitori și sute de participanți din toată lumea!

Europuls – Centrul de Expertiză Europeană lansează a XII-a ediție a Forumului Eurosfat, care anul acesta capătă o dimensiune internațională prin Forumul Global privind Democrația Directă Modernă ce va avea loc pentru prima dată în Europa de Est.

logo

Evenimentul internațional se va desfășura în perioada 15-18 mai 2024, în București, România și va găzdui dezbateri electorale de substanță, precum și sesiuni pe multiple teme legate de nivelul de încredere în democrație.

Forumul Global privind Democrația Directă Modernă este o conferință participativă care atrage anual peste 500 de participanți din peste 60 de țări, fiind organizat de organizații ale societății civile în parteneriat cu instituții locale. În România, conferința va fi găzduită de  Europuls - Centrul de Expertiză Europeană, ONG-ul Democracy International, Primăria București, Universitatea din București și Swiss Democracy Foundation. Evenimentul este patronat de Parlamentul European, Comisia Europeană și Președinția Belgiană la Consiliul UE și se bucură de sprijinul unor parteneri importanți, fără de care forumul nu ar fi posibil: Mehr Demokratie, Aqua Carpatica, Fundația Erste, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Fundația Friedrich Naumann, Teatrul de Revistă “Constantin Tănase”, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, Fundația Soros Moldova, Webshop Solutions, Organizația Femeilor Antreprenor UGIR, YEUF.

Sesiunile oficiale ale Forumului vor avea loc între 15 și 18 mai 2024. Cu 72 de sesiuni de dezbateri și 200 de vorbitori, tema centrală a Forumului Global al Democrației se va contura în jurul conceptului de „încredere în democrație”. Vor fi dezbătute mai multe subiecte cheie, precum:

  • Viitorul României în UE - dezbatere electorală cu candidații la alegerile europarlamentare
  • schimb de bune practici între primari
  • participarea tinerilor în cadrul procesului decizional național și european
  • tehnologia și influența sa asupra mass-mediei
  • încrederea în reprezentanții politici, instituții și mass media
  • implicațiile războiului din Ucraina și consecințele pe care acesta le are asupra României, Moldovei, regiunii Mării Negre
  • viitorul securității în regiunea Mării Negre, precum și perspectivele energetice
  • viitorul politicii de coeziune și al dezvoltării regiunilor europene 

Printre vorbitorii așteptați la ediția din 2024 a Forumului se numără: Lucian Mîndruță, Dragoș Anastasiu, E.S. John Cornet d’Elzius - Ambasadorul Regatului Belgiei în România, E.S. Ilhor Prokopchuk - Ambasadorul Ucrainei în România, E.S. Victor Chirilă - Ambasadorul Republicii Moldova în România, H.E. Massimo Baggi - Ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România, Corina Crețu - europarlamentar și fost comisar european pentru Coeziune și reforme, Mara Roman – Șefa interimară a Reprezentanței Comisiei Europene în România, Mădălina Mihalache – Șefa Biroului de Legătură al Parlamentului European în România, Roxana Mînzatu - Secretar de Stat, Cancelaria Primului Ministru, Guvernul României, Ovidiu Cîmpean - Secretar de Stat, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marian Preda – Rectorul Universității București, Radu Mihaiu - Primar al Sectorului 2, Municipiul București, Corina Ene - Primar al comunei Căbești, Daniela Vidaicu, Director Executiv al Fundației Soros Moldova, Raimar Wagner - Project Coordinator, Friedrich Naumann Foundation for Freedom Romania, Vladislav Cociu - Primar Ștefan Vodă, Republica Moldova, Ion Dogalniuc - Primar Colibași, raionul Cahul, Republica Moldova, Liliana Palihovici - Președintă a Institutului Virtutes Civilis Moldova, Mihail Sirkeli - Director Executiv Piligrim-Demo, Vitalie Cojocari - jurnalist Euronews, Cristian Pantazi - redactor-șef G4Media, Ionuț Adrian Foltea - redactor Times New Roman.

Între 13 și 15 mai, participanții sunt invitați să ia parte la 3 tururi opționale: un tur istoric al orașului București, un schimb de experiență și un  tur al Capitalei Tineretului din România 2024 - orașul Ploiești și o vizită de studiu la EFdeN - unde participanții vor vizita casele solare EFdeN.

Perioada desfășurării conferinței internaționale, marchează un cadru electoral semnificativ pentru România, cu alegeri europene, locale, naționale și prezidențiale care urmează să aibă loc în țară. Evenimentul va reprezenta o oportunitate unică pentru participanți în vederea informării asupra peisajului democratic al regiunii, oferindu-le șansa de a pătrunde în istoria politică a Bucureștiului și a României.

Programul complet al Forumului este disponibil la https://eurosfat.ro/2024. Tot în cadrul acestui site vă puteți înscrie pentru a lua parte la activitățile Forumului.

Despre Forumul Global privind Democrația Directă Modernă

Forumul Global privind Democrația Directă Modernă, care a avut loc pe cinci continente încă din anul 2008, va reuni în București o comunitate globală diversă de activiști, decidenți și experți care vor aborda probleme semnificative la nivel internațional, acestea fiind strâns legate de drepturile directe de participare democratică și civică. Evenimentul va aloca un interes considerabil provocărilor pe care democrația le întâmpină în România, dar și fenomenelor la nivel global care remodelează constant lumea în care trăim. Obiectivul Forumului este de a furniza participanților cunoștințele necesare pentru a construi un viitor mai sigur, în care încrederea rămâne în centrul democrației. 

Despre EUROSFAT

EUROSFAT este cel mai mare forum anual de afaceri europene din România. Bazat pe valorile europene ale democrației, implicării civice și dialogului deschis, forumul reprezintă oportunitatea de a dezbate subiecte actuale la nivel european, național și regional. În 2022, Forumul EUROSFAT a câștigat Premiul Charlemagne Youth Prize la nivel național, premiu oferit anual de către Uniunea Europeană celor mai bune inițiative de tineret care contribuie la aducerea UE mai aproape de cetățeni. Fiecare dintre edițiile precedente a găzduit peste 600 de participanți, peste 50 de vorbitori, 30 de sponsori și parteneri.

DESPRE EUROPULS

Europuls – Centrul de Expertiză Europeană este o organizație non-guvernamentală înființată în anul 2010 la Bruxelles de un grup de experți români în afaceri europene. Scopul Europuls este de a promova procesul de integrare europeană în România, dar și de a contribui la dezvoltarea spațiului public european.

Europuls își propune să stimuleze dezbaterile publice pe teme europene prin publicarea de articole și studii, precum și prin organizarea de dezbateri, ateliere de lucru și conferințe. Printre participanții la aceste evenimente se numără comisari europeni, europarlamentari români și străini, lideri politici, reprezentanți ai societății civile, experți și jurnaliști, care se întrunesc pentru a discuta teme relevante în cadrul Uniunii Europene.

 

Pentru relații media și informații suplimentare, vă rugăm să contactați:

Francesca Cristea, Europuls francesca [dot] cristeaateuropuls [dot] ro (francesca[dot]cristea[at]europuls[dot]ro) , 0724 307 612

Detalii

Data publicării
13 mai 2024