Direct la conținutul principal
Logoul Comisiei Europene
Reprezentanța în România
Fișă informativă11 mai 2023

Gălăgie mare, dar fluturând un băț mic | via EUvsDisinfo

Gălăgie mare, dar fluturând un băț mic

Ziua Victoriei, sărbătorită în Rusia pe 9 mai, este o zi specială pentru mașinăria de manipulare a informațiilor și de dezinformare a Kremlinului. Sigur că, pe hârtie, această zi marchează încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial pentru Rusia. Dar pentru manipulatorii informațiilor și promotorii dezinformării, inclusiv pentru însuși șeful mincinoșilor, 9 Mai reprezintă o ocazie anuală de a înteți focul amăgirii, de a consolida paradigma Kremlinului și de a recalibra narațiunile de dezinformare, dacă este nevoie.

La fel ca ultima oară, nici anul acesta nu a făcut excepție. Ecosistemul de dezinformare pro-Kremlin a preluat rapid indiciile din discursul șters al lui Putin din Piața Roșie pentru a disemina aceleași narațiuni de dezinformare proaspăt susținute de stăpânul său. Haideți să examinăm ce idei s-au bucurat de cea mai mare popularitate.

În sfârșit în război

Mesajul central a fost de un negativism aparte: războiul a fost dezlănțuit din nou împotriva Rusiei. Încă de la început, discursul a fost impregnat de revizionismul istoric pro-Kremlin și de „mentalitatea de națiune asediată”. Bineînțeles, deja de câteva luni, canalele mediatice pro-Kremlin diseminează narațiunea de dezinformare potrivit căreia Rusia este în război cu întregul Occident, inclusiv cu puterea colectivă a NATO, așa cum am văzut în discursurile manipulatoare care au marcat Asediul Leningradului și Bătălia de la Stalingrad. Dar Putin, care a deschis discursul său de pe 9 mai cu acest mesaj, a dat un nou imbold acestei narațiuni de dezinformare înșelătoare.

Canalele mediatice pro-Kremlin, cum ar fi RIA NovostiTASS și Izvestia au propagat, de asemenea, imaginea Rusiei ca apărătoare a „valorilor tradiționale” și ca singură forță care se opune imoralității Occidentului. Invocarea valorilor tradiționale este o tactică de manipulare des folosită de Kremlin, la fel ca referirea la război folosind conotații religioase.

Lamentările nefondate ale lui Putin cu privire la Occidentul care șterge memoria și distruge moștenirea sovietică au incitat canalele mediatice pro-Kremlin să disemineze narațiunea de dezinformare referitoare la „rusofobie”, care ar prinde rădăcini în Europa. Curios este că comentatorii pro-Kremlin păreau să ignore cu desăvârșire faptul că eforturile Rusiei de a dezbina, inclusiv prin înscenarea de proteste false pentru a discredita Ucraina, au devenit de mult timp evidente.

Rusia cea pacificatoare

Un alt unghi de dezinformare important al discursului susținut de Putin pe 9 mai nu a trecut neobservat de diseminatorii dezinformării pro-Kremlin, și anume afirmațiile că pentru Rusia nu există persoane neprietenoase sau ostile niciunde. Această noțiune este în contradicție vădită cu răbufnirile zgomotoase constante potrivit cărora „elitele occidentale” amenință însăși existența Rusiei. Nici de această dată, diseminatorii dezinformării pro-Kremlin nu excelează la capitolul consecvență.

Un alt exemplu de inconsecvență este prezentarea Rusiei ca fiind o țară eliberatoare și pacificatoare, interesată doar de un viitor stabil și pașnic pentru toți. Acest discurs, juxtapus cu acuzațiile constante de intenții belicoase împotriva Occidentului, încearcă să argumenteze convingător că Rusia caută doar pacea. Nu vă lăsați înșelați. Apelurile rusești la pace nu sunt altceva decât stratageme de relații publice menite să distragă și să nege atrocitățile comise de invadatorii ruși în Ucraina în fiecare zi.

Cifrele nu mint

Promotorii dezinformării Pro-Kremlin au încercat din răsputeri să inspire admirație și să risipească atmosfera de nervozitate crescândă, însă, în cele din urmă, cifrele nu mint. Parada a durat mai puțin și a fost de o amploare mai mică. Avioanele nu au brăzdat cerul și niciun tanc modern nu a strălucit în Piața Roșie. Așadar, contrar sfatului lui Teddy Roosevelt de a vorbi blând fluturând un băț mare, Putin și diseminatorii dezinformării pro-Kremlin au fost gălăgioși pentru că bățul pe care l-au etalat pe 9 mai a fost, mai degrabă, mic.

Trebuie remarcat și că anularea marșului „Regimentului Nemuritor” le-a răpit oamenilor obișnuiți șansa de a afișa fotografii ale rudelor care au fost veterani. În anii precedenți, Kremlinul s-a străduit din răsputeri să etaleze această componentă populară a paradelor. Probabil că s-a luat această măsură pentru a evita expunerea publică a numărului mare de soldați ruși uciși în agresiunea împotriva Ucrainei.

Lansarea dronelor

Ecosistemul de dezinformare pro-Kremlin era deja pregătit să se dezlănțuie frenetic din cauza celor două drone care au explodat deasupra Kremlinului cu doar câteva zile înainte de 9 mai. Ucraina a negat orice implicare în acest incident, dar indiferent cine s-ar afla în spatele lui, canalele de dezinformare pro-Kremlin au profitat de ocazie pentru a deschide din nou robinetul minciunilor și a răspândi teorii absurde despre cele întâmplate.

Unii au profitat de ocazie pentru a viza fiabilitatea conducerii politice de la Kiev,lansând afirmații false potrivit cărora președintele Zelenski ar fi fugit din Ucraina de teama represaliilor rusești. Alții, cum ar fi odiosul fost președinte de formă Dimitri Medvedev, au mers mai departe și au cerut eliminarea fizică imediată a lui Zelenski. Alarmismul este o altă tactică preferată. În timp ce unii au recurs la amenințări mai voalate de „măsuri concrete” drept ripostă, alții au mers până la capăt și au fluturat amenințări deschise cu războiul nuclear.

Tema comună a fost însă clară – portretizarea Ucrainei ca un stat terorist care atacă Rusia fără niciun motiv întemeiat. Aceasta nu este însă o noutate. Am mai auzit-o de multe ori. Nimic nu este adevărat.

Anglo-saxonii aceia blestemați

Dacă odinioară toate drumurile duceau la Roma, acum, pentru analiștii dezinformării pro-Kremlin, toate degetele sunt inevitabil îndreptate către SUA. Nu a durat mult până când canalele de dezinformare pro-Kremlin au început să acuze SUA că se află în spatele atacului cu drone. Firește că urmărim de mult timp obsesia Kremlinului pentru așa-numiții anglo-saxoni, care par să fie în capul listei de țapi ispășitori ai Kremlinului pentru toate relele din lume. Am alcătuit o colecție atentă a discursurilor de dezinformare pro-Kremlin care au ca temă „anglo-saxonii”.

Alte subiecte de pe radarul EUvsDisinfo din această săptămână:

Detalii

Data publicării
11 mai 2023