Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre27 iulie 20211 min de lectură

Drepturile de autor: Comisia invită statele membre să respecte normele UE privind drepturile de autor pe piața unică digitală

Drepturile de autor: Comisia invită statele membre să respecte normele UE privind drepturile de autor pe piața unică digitală 

Copyright

Comisia a solicitat, în 26 iulie, Austriei, Belgiei, Bulgariei, Ciprului, Cehiei, Danemarcei, Estoniei, Greciei, Spaniei, Finlandei, Franței, Croației, Irlandei, Italiei, Lituaniei, Luxemburgului, Letoniei, Poloniei, Portugaliei, României, Suediei, Sloveniei și Slovaciei să comunice informații cu privire la modul în care dispozițiile cuprinse în Directiva privind drepturile de autor pe piața unică digitală (Directiva (UE) 2019/790) sunt transpuse în legislațiile lor naționale.

Comisia Europeană a solicitat, de asemenea, în 26 iulie, Austriei, Belgiei, Bulgariei, Ciprului, Cehiei, Estoniei, Greciei, Spaniei, Finlandei, Franței, Croației, Irlandei, Italiei, Lituaniei, Luxemburgului, Letoniei, Poloniei, Portugaliei, României, Sloveniei și Slovaciei să comunice informații cu privire la modul în care Directiva (UE) 2019/789 privind transmisiile online ale programelor de televiziune și radio este transpusă în legislațiile lor naționale.

Întrucât statele membre sus-menționate nu au comunicat măsurile naționale de transpunere sau au făcut-o doar parțial, Comisia a decis ieri, 26 iulie, să inițieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor prin trimiterea de scrisori de punere în întârziere.

Cele două directive sunt menite să modernizeze normele UE privind drepturile de autor și să le permită consumatorilor și creatorilor să profite la maximum de lumea digitală. Acestea consolidează poziția industriilor creative, permit utilizări digitale lărgite în domenii cheie ale societății și facilitează distribuirea de programe de radio și televiziune în întreaga UE. Termenul pentru transpunerea acestor directive în legislația națională a fost 7 iunie 2021.

Aceste state membre au acum la dispoziție două luni pentru a răspunde la scrisori și pentru a lua măsurile necesare. În absența unui răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să emită avize motivate.

Detalii

Data publicării
27 iulie 2021

Date de contact

Sonya Gospodinova

Nume
Sonya Gospodinova
E-mail
sonya [dot] gospodinovaatec [dot] europa [dot] eu
Telefon mobil
+ 32 229 66953

Charles Manoury

Nume
Charles Manoury
E-mail
charles [dot] manouryatec [dot] europa [dot] eu
Telefon mobil
+ 32 229 13391

Nerea Artamendi Erro

Nume
Nerea Artamendi Erro
E-mail
nerea [dot] artamendi-erroatec [dot] europa [dot] eu
Telefon mobil
+ 32 229 90964