Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre6 aprilie 20224 min de lectură

DiscoverEU: o nouă invitație pentru a permite unui număr și mai mare de tineri să călătorească

DiscoverEU, acțiunea Comisiei care le permite tinerilor de 18 ani să exploreze Europa în principal cu trenul, deschide prima sa rundă de înscrieri în 2022.

DiscoverEU

Te poți înscrie accesând acest link.

De mâine, 7 aprilie, ora 12:00, până la 21 aprilie, ora 13:00 (ora României) tinerii care locuiesc în țările participante la programul Erasmus+ vor putea candida pentru unul dintre cele 35 000 de permise de călătorie gratuite. 

În total, până în prezent, peste 4900 de tineri români au câștigat un permis gratuit de călătorie în Europa!

Ediția din acest an marchează intrarea DiscoverEU în programul Erasmus+. Odată cu această schimbare și prin finanțarea excepțională acordată în cadrul Anului european al tineretului 2022, în 2022 vor fi puse la dispoziție 70 000 de permise de călătorie: 35 000 în runda de înscrieri anunțată astăzi și încă 35 000 într-o rundă de înscrieri prevăzută pentru luna octombrie. Integrarea în Erasmus+ le oferă această posibilitate și candidaților din Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia, care vor putea participa pentru prima dată la această acțiune.

Margaritis Schinas, vicepreședinte pentru promovarea modului nostru de viață european, a declarat: „DiscoverEU le oferă tinerilor mai multe oportunități de a călători decât oricând. Cu ocazia Anului european al tineretului, sărbătorim tinerii. Datorăm acest lucru unei întregi generații care nu a putut călători în ultimii doi ani. Mult succes tuturor!”

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat: „Astăzi, oferim 35 000 de oportunități de călătorie în întreaga Europă pentru tinerii în vârstă de 18 ani, în completarea celor 130 000 de permise deja alocate începând din 2018. Obiectivul nostru este de a oferi unui număr cât mai mare de tineri șansa de a călători, de a descoperi noi locuri și de a avea întâlniri de care își vor aminti toată viața. Toate cele bune pentru toți participanții!

Candidații care au completat cu succes quiz-ul de selecție, născuți în perioada 1 iulie 2003-30 iunie 2004, vor putea călători în Europa pentru o perioadă de până la 30 de zile în cursul perioadei de călătorie cuprinse între 1 iulie 2022 și 30 iunie 2023. Cei care au împlinit 18 ani în a doua jumătate a anului vor putea candida în runda din octombrie.

În plus, beneficiarii permisului de călătorie vor primi acum și un card de reduceri DiscoverEU. Această nouă caracteristică va oferi acces la peste 40 000 de posibilități de reducere pentru transportul public, cultură, cazare, hrană, sport și alte servicii disponibile în toate țările eligibile.

Pentru a spori dimensiunea de învățare a experienței DiscoverEU, agențiile naționale Erasmus+ vor facilita reuniunile de informare și întâlnirile între participanți pentru a pregăti tinerii călători pentru călătoria lor și pentru a crea o experiență de învățare inter pares. Prin intermediul acestor reuniuni, DiscoverEU urmărește să promoveze, printre altele, discuțiile privind sustenabilitatea, cultura și identitatea europeană. Incluziunea se află în centrul discuțiilor. Participanții cu handicap sau cu probleme de sănătate pot fi însoțiți în timp ce călătoresc. Pe lângă costurile de deplasare, se oferă, de asemenea, ajutor individual suplimentar.

Comisia încurajează transportul feroviar sustenabil. Se fac excepții pentru cei care întâmpină dificultăți în a ajunge în Europa continentală pentru a-și începe călătoria cu trenul. Prin urmare, sunt disponibile regimuri speciale pentru tinerii din regiunile ultraperiferice, din departamentele și teritoriile de peste mări, din zonele îndepărtate și din insule.

Context

Comisia a lansat DiscoverEU în iunie 2018, în urma unei propuneri a Parlamentului European. Această inițiativă a fost integrată oficial în noul program Erasmus+ 2021-2027.

Din 2018, peste 860 000 de candidați și-au depus candidatura pentru 130 000 de permise de călătorie disponibile: conform anchetei anterioare privind călătoriile, 66 % dintre aceștia au declarat că au călătorit pentru prima dată cu trenul în afara țării lor de reședință. Pentru mulți dintre ei, a fost și prima dată când au călătorit fără părinți sau adulți însoțitori, iar majoritatea au afirmat că au devenit mai independenți.

Experiența DiscoverEU le-a oferit posibilitatea de a înțelege mai bine alte culturi și istoria Europei, dar și de a-și îmbunătăți competențele lingvistice. Două treimi dintre ei au declarat că nu și-ar fi putut plăti permisul de călătorie dacă n-ar fi existat inițiativa DiscoverEU. Participanții sunt invitați să devină ambasadori DiscoverEU pentru a promova inițiativa. De asemenea, ei sunt încurajați să îi contacteze pe colegii participanți prin intermediul grupului online DiscoverEU oficial, pentru a face schimb de experiență și de sfaturi, în special cu privire la experiențele culturale sau la modul de a călători digital și sustenabil.

Pentru a se înscrie, candidații eligibili trebuie să completeze un chestionar cu variante multiple de răspuns care testează cunoștințele generale despre Uniunea Europeană și alte inițiative ale UE destinate tinerilor. Printr-o întrebare suplimentară, candidații sunt invitați să facă o estimare a numărului de persoane care se înscriu în această rundă și care sunt născute într-o zi de marți. Cu cât estimarea este mai apropiată de răspunsul corect, cu atât mai multe puncte primesc participanții. Acest lucru va permite Comisiei să realizeze un clasament al candidaților. Comisia va oferi permise de călătorie candidaților în funcție de clasament, până la epuizarea biletelor disponibile.

Pentru mai multe Informații

Inițiativa DiscoverEU

Portalul european pentru tineret

Detalii

Data publicării
6 aprilie 2022

Date de contact

Ștefan TURCU

Nume
Ștefan TURCU
E-mail
stefan [dot] turcuatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+40 724 232 197