Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre23 februarie 20221 min de lectură

De la fermă la consumator: un aditiv furajer inovator va reduce emisiile de metan generate de vacile de lapte în UE

Astăzi, 23 februarie, statele membre au aprobat comercializarea în UE a unui aditiv furajer inovator, conform unei propuneri a Comisiei.

AditivFurajer

Aditivul, 3-nitrooxipropanol, va contribui la reducerea emisiilor de metan, un gaz cu efect de seră puternic, provenind de la vaci.

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Inovarea este esențială pentru o tranziție reușită către un sistem alimentar mai durabil. UE continuă să fie deschizătoare de drumuri în ceea ce privește asigurarea siguranței alimentare, adaptându-se la noi tehnologii care pot face producția de alimente mai durabilă. Reducerea emisiilor de metan provenind de la ferme este esențială în lupta noastră împotriva schimbărilor climatice, iar aprobarea de astăzi este un exemplu foarte elocvent de realizări posibile grație ultimelor inovații în agricultură.”

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a evaluat riguros produsul și a concluzionat că este eficace în reducerea emisiilor de metan ale vacilor pentru producția de lapte. După adoptarea deciziei de către Comisie, preconizată pentru lunile următoare, aditivul furajer va fi primul de acest tip disponibil pe piața UE.

Acest produs inovator va contribui la ecologizarea agriculturii UE și la îndeplinirea obiectivelor Strategiei „De la fermă la consumator”: s-a estimat că acesta va reduce emisiile de metan ale vacilor de lapte cu 20 % până la 35 %, fără a afecta producția. Utilizarea acestuia nu reprezintă niciun pericol pentru vaci și consumatori și nu afectează calitatea produselor lactate.

Un raport din 2021 al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu a concluzionat că emisiile generate de creșterea animalelor – provenite din dejecțiile și din evacuările gastrointestinale ale animalelor  – constituie aproximativ o treime din emisiile de metan cauzate de om.

Detalii

Data publicării
23 februarie 2022

Date de contact

Adalbert Jahnz

Nume
Adalbert Jahnz
E-mail
adalbert [dot] jahnzatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+ 32 229 53156

Anna Wartberger

Nume
Anna Wartberger
E-mail
anna [dot] wartbergeratec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+ 32 229 82504