Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre6 iunie 20222 min de lectură

Culoarele de solidaritate: Comisia Europeană lansează o platformă de cooperare între întreprinderile din UE și din Ucraina

După invadarea nejustificată de către Rusia și blocarea porturilor sale maritime, Ucraina nu a mai fost în măsură să își exporte produsele către destinații din întreaga lume prin porturile sale de la Marea Neagră.

CuloareSolidaritate

Este nevoie urgentă de măsuri suplimentare pentru a se evita amenințările la adresa securității alimentare mondiale. Uniunea Europeană ia măsuri concrete pentru a facilita exporturile de produse agricole din Ucraina și pentru a sprijini sectorul agricol ucrainean în 2022. În acest sens, Comisia Europeană colaborează îndeaproape cu statele membre, cu autoritățile ucrainene și cu operatorii care au misiunea de a accelera lucrările privind „culoarele de solidaritate”, pentru a facilita exporturile de alimente din Ucraina prin diferite rute terestre și porturi din UE.

Pentru a găsi soluții pragmatice, Comisia a pus la dispoziție, prin intermediul Rețelei întreprinderilor europene, un instrument de cooperare între întreprinderile din UE și Ucraina.

Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat: „Milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina și trebuie să ne unim forțele fără a ține cont de sectoare și frontiere pentru a le debloca: întreprinderi care caută modalități de sprijinire a exporturilor din Ucraina, societăți care oferă soluții de transport sau de depozitare și comercianți ucraineni de cereale care caută parteneri logistici – platforma noastră de cooperare va contribui la crearea de noi parteneriate. Aștept cu interes să le văd în acțiune – fiecare tonă de cereale contează!”

Platforma sprijină punerea în aplicare a Planului de acțiune pentru culoarele de solidaritate UE-Ucraina, care urmărește să asigure faptul că Ucraina poate exporta cereale și importa bunurile de care are nevoie. Multe acțiuni au fost deja finalizate: punctele naționale de contact specializate funcționează în prezent ca ghișee unice pentru cererile referitoare la țara lor, având rolul de a soluționa problemele logistice și de a stabili care sunt capacitățile de stocare. Statele membre depun eforturi pentru a accelera procedurile la punctele de trecere a frontierei, iar Comisia pregătește încheierea de acorduri privind transportul rutier cu Ucraina și Moldova în vederea eliminării altor blocaje.

În paralel cu extinderea coridoarelor TEN-T în Ucraina, conectivitatea sporită dintre UE și Ucraina va pregăti terenul pentru reconstrucția Ucrainei și va contribui la apropierea Ucrainei de UE. Mai multe informații despre culoarele de solidaritate UE-Ucraina sunt disponibile aici.

Detalii

Data publicării
6 iunie 2022

Date de contact

Adalbert Jahnz

Nume
Adalbert Jahnz
E-mail
adalbert [dot] jahnzatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+ 32 229 53156

Anna Wartberger

Nume
Anna Wartberger
E-mail
anna [dot] wartbergeratec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+ 32 229 82504