Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre18 februarie 2021

Coronavirus: Comisia aprobă al doilea contract cu Moderna pentru a asigura până la 300 de milioane de doze suplimentare

moderna_aditional.png
© EU
Ieri, 17 februarie, Comisia Europeană a aprobat un al doilea contract cu compania farmaceutică Moderna, care prevede o achiziție suplimentară de 300 de milioane de doze (150 milioane în 2021 și o opțiune de a achiziționa încă 150 de milioane în 2022) în numele tuturor statelor membre ale UE. Noul contract permite, de asemenea, statelor membre să doneze dozele lor de vaccin țărilor cu venituri mici și medii sau să le redirecționeze către alte țări europene.

Contractul semnat astăzi cu Moderna vine în completarea portofoliului larg de vaccinuri care urmează să fie produse în Europa, unde sunt incluse contractele deja semnate cu BioNTech/PfizerAstraZenecaSanofi-GSKJanssen Pharmaceutica NVCurevac și Moderna. Acest portofoliu diversificat de vaccinuri asigură faptul că Europa va avea acces la 2,6 miliarde de doze de îndată ce vaccinurile se vor dovedi a fi sigure și eficace.

Comisia a acordat o autorizație de introducere pe piață condiționată pentru vaccinul dezvoltat de BioNTech și Pfizer la 21 decembrie 2020, Moderna la 6 ianuarie 2021 și AstraZeneca la 29 ianuarie 2021.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Astăzi, asigurăm 300 milioane de doze suplimentare din vaccinul anti-COVID-19 produs de Moderna, care este deja utilizat pentru vaccinare în Uniunea Europeană. Acest lucru ne aduce mai aproape de obiectivul nostru major: asigurarea faptului că toți europenii au acces la vaccinuri sigure și eficace cât mai curând posibil. Cu un portofoliu de până la 2,6 miliarde de doze, vom fi în măsură să furnizăm vaccinuri nu numai cetățenilor noștri, ci și vecinilor și partenerilor noștri.

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Prin acest nou contract cu Moderna, adăugăm încă 300 de milioane de doze de vaccin autorizat, sigur și eficace. Acesta marchează încă un pas în direcția obiectivului nostru de a asigura un acces rapid la vaccinări sigure și eficace pentru cetățenii din Europa și din afara acesteia în cursul acestui an. Contractul este important nu numai pentru nevoile pe termen scurt ale UE, ci și pentru activitatea noastră viitoare de limitare a răspândirii rapide a noilor variante.”

Vaccinul produs de Moderna se bazează pe ARN mesager (mARN). mARN joacă un rol fundamental în biologie, transferând instrucțiunile de la ADN la aparatul celular responsabil cu producerea proteinelor. În cazul unui vaccin mARN, aceste instrucțiuni produc fragmente inofensive ale virusului, pe care organismul uman le utilizează pentru a produce un răspuns imunitar capabil să prevină sau să combată o anumită boală. Atunci când unei persoane i se administrează vaccinul, celulele sale citesc instrucțiunile genetice și produc o proteină virală de suprafață – o proteină aflată pe suprafața exterioară a virusului pe care acesta o utilizează pentru a pătrunde în celulele organismului și a cauza boala. Sistemul imunitar al persoanei va trata apoi această proteină ca fiind străină și va produce mijloace naturale de apărare – anticorpi și celule T – împotriva ei.

Comisia a luat decizia de a sprijini acest vaccin pe baza unei evaluări științifice temeinice, a tehnologiei utilizate, a experienței companiilor în dezvoltarea de vaccinuri și a capacității lor de producție pentru a aproviziona întreaga UE, precum și a capacității lor de a dezvolta eventual un vaccin împotriva variantelor de coronavirus.

Context

La 17 iunie, Comisia Europeană a prezentat o strategie europeană de accelerare a creării, producerii și punerii la dispoziție pe scară largă a unor vaccinuri eficace și sigure împotriva COVID-19. În schimbul dreptului de a cumpăra un anumit număr de doze de vaccin într-un anumit interval de timp, Comisia finanțează o parte din costurile inițiale suportate de producătorii de vaccinuri sub forma unor acorduri preliminare de achiziție. Finanțarea acordată este considerată un acont pentru vaccinurile care vor fi cumpărate efectiv de statele membre.

Având în vedere faptul că decizia de a investi în crearea unui vaccin anti-COVID-19 este deosebit de riscantă pentru companiile de profil, din cauza costului mare și a ratei mari de eșec, aceste acorduri vor permite așadar realizarea unor investiții care, în caz contrar, nu ar putea fi efectuate.

După ce s-au dovedit a fi sigure și eficace și după ce au obținut autorizația de introducere pe piață din partea Agenției Europene pentru Medicamente, vaccinurile trebuie să fie rapid distribuite și puse la dispoziție pe scară largă în întreaga Europă. La 15 octombrie, Comisia a stabilit principalele etape pe care statele membre trebuie să le urmeze pentru a fi pe deplin pregătite, printre care elaborarea de strategii naționale de vaccinare. Comisia a adoptat acțiuni suplimentare pentru a consolida gradul de pregătire și măsurile de răspuns în întreaga UE, o strategie privind modalitatea de a evita infecția cu COVID-19 pe perioada iernii oferind sprijin adițional statelor membre în elaborarea de vaccinuri și o o nouă Comunicare privind un front comun pentru a învinge COVID-19. Comisia a adoptat, de asemenea, un plan de pregătire a Europei pentru amenințarea tot mai mare reprezentată de variante și pentru posibilitatea ca acestea să fie rezistente la vaccinurile existente.

Comisia Europeană s-a angajat, de asemenea, să asigure faptul că orice persoană care are nevoie de vaccin îl obține efectiv, oriunde în lume, nu doar în Europa. Nimeni nu va fi în siguranță până când nu vom fi cu toții în siguranță. Acesta este motivul pentru care, începând din data de 4 mai 2020, Comisia a mobilizat aproape 16 miliarde EUR în cadrul răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus, acțiunea globală pentru accesul universal la teste, tratamente și vaccinuri împotriva coronavirusului și pentru redresarea economică globală, și și-a confirmat interesul de a participa la mecanismul COVAX pentru a asigura un acces echitabil la vaccinurile anti-COVID-19, la prețuri accesibile, oriunde în lume. De asemenea, ca parte a efortului „Echipei Europa”, Comisia a anunțat o contribuție de 400 de milioane EUR sub formă de garanții, menită să sprijine mecanismul COVAX și obiectivele acestuia în contextul răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus.

Informații suplimentare

Vaccinuri anti-COVID-19 sigure în Europa

Strategia UE privind vaccinurile

Răspunsul UE la criza cauzată de noul coronavirus

Prezentarea răspunsului Comisiei la coronavirus

Date de contact pentru presă

Vivian LOONELA

Telefon +32 2 296 67 12

Adresă vivian [dot] loonelaatec [dot] europa [dot] eu (vivian[dot]loonela[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Darragh CASSIDY

Telefon +32 2 298 39 78

Adresă darragh [dot] cassidyatec [dot] europa [dot] eu (darragh[dot]cassidy[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Detalii

Data publicării
18 februarie 2021