Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Fișă informativă24 iunie 20246 min de lectură

Comisia trimite constatări preliminare către Apple și deschide o anchetă suplimentară pentru neconformitate împotriva Apple

Comisia trimite constatări preliminare către Apple și deschide o anchetă suplimentară pentru neconformitate împotriva Apple în temeiul Regulamentului privind piețele digitale.

Apple

Astăzi, 24 iunie, Comisia Europeană a informat Apple cu privire la opinia sa preliminară potrivit căreia regulile magazinului său de aplicații App Store încalcă Regulamentul privind piețele digitale, deoarece îi împiedică pe dezvoltatorii de aplicații să îi orienteze în mod liber către canale alternative pe consumatorii aflați în căutare de oferte și conținut.

În plus, Comisia a inițiat o nouă procedură de neconformitate împotriva Apple fiind preocupată de faptul că noile sale cerințe contractuale pentru dezvoltatorii de aplicații terți și magazinele de aplicații terțe, inclusiv noua „taxă pentru tehnologie de bază” a Apple, nu asigură respectarea efectivă a obligațiilor Apple în temeiul Regulamentului privind piețele digitale.

Constatări preliminare în legătură cu regulile Apple privind orientarea clienților pentru App Store

În temeiul Regulamentului privind piețele digitale, dezvoltatorii care își distribuie aplicațiile prin intermediul App Store deținut de Apple ar trebui să poată, în mod gratuit, să își informeze clienții cu privire la alte posibilități de a cumpăra mai ieftin, să îi orienteze către ofertele respective și să le permită să facă achiziții.

Apple are în prezent trei seturi de condiții comerciale care reglementează relația sa cu dezvoltatorii de aplicații, inclusiv regulile App Store privind orientarea clienților. Comisia constată, cu titlu preliminar, următoarele:

  • Niciuna dintre aceste condiții comerciale nu le permite dezvoltatorilor să își orienteze în mod liber clienții. De exemplu, dezvoltatorii nu pot furniza informații privind prețurile în cadrul aplicației sau nu pot comunica în niciun alt mod cu clienții lor pentru a promova oferte disponibile pe canale de distribuție alternative.
  • În majoritatea condițiilor comerciale pe care le pune la dispoziția dezvoltatorilor de aplicații, Apple permite direcționarea doar prin „link-outs”, metodă prin care dezvoltatorii de aplicații pot include în aplicația lor un link care redirecționează clientul către o pagină web unde poate încheia un contract. Procesul de direcționare prin link-out face obiectul mai multor restricții impuse de Apple, care îi împiedică pe dezvoltatorii de aplicații să comunice, să promoveze oferte și să încheie contracte prin intermediul canalului de distribuție pe care îl preferă.
  • Deși Apple poate primi o taxă pentru facilitarea, prin intermediul AppStore, a câștigării inițiale a unui nou client de către dezvoltatori, taxele percepute de Apple depășesc ceea ce este strict necesar pentru o astfel de remunerație. De exemplu, Apple le percepe dezvoltatorilor o taxă pentru fiecare achiziție de bunuri sau servicii digitale pe care un utilizator o efectuează în termen de șapte zile de la direcționarea prin link-out din aplicație.

Prin trimiterea constatărilor preliminare, Comisia informează Apple cu privire la opinia sa preliminară potrivit căreia societatea încalcă Regulamentul privind piețele digitale. Acest lucru nu prefigurează rezultatul anchetei, întrucât Apple are acum posibilitatea de a-și exercita dreptul la apărare prin examinarea documentelor din dosarul de anchetă al Comisiei și prin trimiterea unui răspuns în scris la constatările preliminare ale Comisiei.

Dacă opiniile preliminare ale Comisiei se confirmă în cele din urmă, ar însemna că niciunul dintre cele trei seturi de condiții comerciale ale Apple nu respectă articolul 5 alineatul (4) din Regulamentul privind piețele digitale, care le impune controlorilor de acces să le permită gratuit dezvoltatorilor de aplicații să orienteze consumatorii către oferte din afara magazinelor de aplicații ale controlorilor de acces. În acest caz, Comisia ar urma să adopte o decizie de neconformitate în termen de 12 luni de la inițierea procedurii, la 25 martie 2024.

O nouă anchetă pentru neconformitate având ca obiect clauzele contractuale ale Apple

Astăzi, Comisia a deschis și o a treia anchetă pentru neconformitate având ca obiect noile condiții contractuale ale Apple pentru dezvoltatori, ca o condiție pentru a avea acces la unele dintre noile caracteristici permise de Regulamentul privind piețele digitale, în special furnizarea de magazine de aplicații alternative sau posibilitatea de a oferi o aplicație prin intermediul unui canal de distribuție alternativ. Până în prezent, Apple și-a menținut opțiunea de a subscrie la condițiile anterioare, care nu permit deloc canale de distribuție alternative.

Comisia va investiga dacă aceste noi cerințe contractuale pentru dezvoltatorii de aplicații terți și magazinele de aplicații terțe încalcă articolul 6 alineatul (4) din Regulamentul privind piețele digitale și, în special, cerințele privind necesitatea și proporționalitatea prevăzute în acesta. Sunt incluse aici:

  1. Taxa pentru tehnologia de bază a Apple, în temeiul căreia dezvoltatorii de magazine de aplicații terțe și de aplicații terțe trebuie să plătească o taxă de 0,50 EUR pentru fiecare aplicație instalată. Comisia va investiga dacă Apple a demonstrat că structura taxelor pe care le-a impus, ca parte a noilor condiții comerciale și, în special, a taxei pentru tehnologie de bază, respectă efectiv Regulamentul privind piețele digitale.
  2. Parcurgerea mai multor etape impusă de către Apple utilizatorului pentru a descărca și a instala magazine de aplicații sau aplicații alternative pe iPhone. Comisia va investiga dacă etapele pe care un utilizator trebuie să le parcurgă pentru a finaliza cu succes descărcarea și instalarea magazinelor de aplicații sau a aplicațiilor alternative, precum și diferitele ecrane de informare afișate de Apple utilizatorului respectă Regulamentul privind piețele digitale.
  3. Cerințele de eligibilitate pentru dezvoltatori legate de capacitatea de a oferi magazine de aplicații alternative sau de a distribui direct aplicații de pe internet pe iPhone. Comisia va investiga dacă aceste cerințe, cum ar fi „calitatea de membru în regulă” al programului Apple pentru dezvoltatori, pe care dezvoltatorii de aplicații trebuie să le îndeplinească pentru a putea beneficia de distribuția alternativă prevăzută în Regulamentul privind piețele digitale, respectă Regulamentul.

În paralel, Comisia va continua să întreprindă acțiuni preliminare de investigare în afara domeniului de aplicare al prezentei anchete, în special în ceea ce privește verificările și examinările instituite de Apple pentru a valida aplicațiile și magazinele de aplicații alternative care urmează să fie transferate local (sideloading).

Context

Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta și Microsoft, cei șase controlori de acces desemnați de Comisie la 6 septembrie 2023, au trebuit să se conformeze pe deplin obligațiilor prevăzute în Regulamentul privind piețele digitale până la data de 7 martie 2024.

La 25 martie 2024, Comisia a deschis anchete pentru neconformitate cu privire la regulile Alphabet privind orientarea clienților în Google Play și autofavorizarea Google Search, la regulile Apple privind orientarea clienților în App Store și la ecranul de selectare pentru Safari, precum și la modelul „Pay or Consent” al Meta. Comisia a anunțat măsuri de investigare suplimentare pentru a colecta fapte și informații în legătură cu autofavorizarea practicată de Amazon, cu distribuirea aplicațiilor alternative de către Apple și cu noul model de afaceri al Apple.

La 29 aprilie 2024, în temeiul Regulamentului privind piețele digitale, Comisia a desemnat Apple drept controlor de acces pentru iPadOS, sistemul său de operare pentru tablete. Tot în temeiul Regulamentului privind piețele digitale, la 13 mai 2024, Comisia a desemnat Booking drept controlor de acces pentru serviciul său online de intermediere Booking.com. În total, au fost desemnate 24 de servicii de platformă esențiale furnizate de toți controlorii de acces.

În cazul unei încălcări, Comisia poate impune amenzi de până la 10 % din cifra de afaceri totală a controlorului de acces la nivel mondial. Aceste amenzi pot ajunge până la 20 % în cazul încălcărilor repetate. În plus, în cazul încălcărilor sistematice, Comisia poate, de asemenea, să adopte măsuri corective suplimentare, cum ar fi impunerea obligației ca un controlor de acces să își vândă o activitate comercială sau părți ale acesteia sau a interdicției ca un controlor de acces să achiziționeze servicii suplimentare legate de încălcarea sistematică.

Detalii

Data publicării
24 iunie 2024

Date de contact

Lea ZUBER

Nume
Lea ZUBER
E-mail
lea [dot] zuberatec [dot] europa [dot] eu
Telefon mobil
+32 2 29 56298

Thomas Regnier

Nume
Thomas Regnier
E-mail
thomas [dot] regnieratec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+32 2 29 9 1099

Sara SIMONINI

Nume
Sara SIMONINI
E-mail
sara [dot] simoniniatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+32 2 298 33 67