Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
  • Știre
  • 2 decembrie 2022
  • 4 min de lectură

Comisia semnează un nou contract de servicii de lansare a sateliților Copernicus cu Arianespace, pentru a-și consolida autonomia și fiabilitatea accesului la spațiu

UE a făcut încă un pas important în direcția îndeplinirii obiectivelor programului său spațial pentru perioada 2021-2027 prin semnarea unui nou contract de servicii de lansare a sateliților Sentinel Copernicus cu compania Arianespace.

Copernicus

Între 2023 și 2026, Arianespace va efectua șase lansări Vega-C pentru Copernicus, Programul Uniunii Europene de observare a Pământului. Semnarea contractului marchează o etapă majoră în eforturile depuse de UE cu scopul de a deveni un client strategic pentru achiziționarea de servicii de lansare europene, de a-și consolida suveranitatea tehnologică și de a-și asigura un acces autonom, fiabil și rentabil la spațiu.

Serviciile de observare a Pământului și datele furnizate de Copernicus sunt esențiale în viața de zi cu zi a cetățenilor europeni. UE dispune deja de o constelație de șapte sateliți Sentinel Copernicus operaționali (Sentinel-1A, Sentinel-2A și 2B, Sentinel-3A și 3B, Sentinel 5P, Sentinel-6A). Acești sateliți contribuie la furnizarea de date și servicii prețioase pentru o gamă largă de aplicații cotidiene, de la agricultură sau răspunsul în situații de criză la combaterea schimbărilor climatice, acestea fiind doar câteva exemple.

Contractul cu Arianespace va acoperi nevoile în materie de servicii de lansare cu Vega-C pentru următorii cinci ani. Acest contract va asigura reînnoirea constelației Copernicus (Sentinel-1C, Sentinel-1D, Sentinel-2C, Sentinel-3C) și punerea pe orbită a unor noi capacități de observare (sateliții Sentinel CO2M A și B). Toate lansările sunt programate să aibă loc de pe spațioportul Kourou din Guyana Franceză.

Acest contract cu Arianespace nu include serviciile de lansare pentru viitorii sateliți Galileo, pentru care negocierile sunt în curs de desfășurare.

În paralel, Comisia își va intensifica eforturile de accelerare a disponibilității unor noi sisteme de lansatoare în UE, pentru a spori competitivitatea, flexibilitatea și reactivitatea, în special prin intermediul inițiativei „bilet de zbor”, care urmează să fie operațională în 2023. UE va acționa ca un client strategic pentru achiziționarea de servicii de lansare care răspund nevoilor sale instituționale, în special programul său de demonstrare și de validare pe orbită.

Pentru informații suplimentare

Vega-C: Vega-C este o versiune ameliorată și mai puternică a vehiculului de lansare Vega (Sentinel-2A și Sentinel-2B au fost lansate cu Vega la 22 iunie 2015 și, respectiv, la 7 martie 2017). Vega-C este o rachetă monocorp, cu o înălțime de 35 de metri și cu o masă la decolare de 210 tone. Vega-C poate plasa până la 2 300 kg pe o orbită polară de referință de 700 km. Agenția Spațială Europeană deține programul Vega și colaborează cu Avio în calitate de contractant principal și de autoritate de proiectare. Arianespace este compania responsabilă de exploatarea comercială.

Constelația UE de șapte sateliți Sentinel Copernicus operaționali este alcătuită din Sentinel-1A, Sentinel-2A și 2B, Sentinel-3A și 3B, Sentinel 5P și Sentinel-6A:

Copernicus Sentinel-1: Sentinel-1 oferă imagini radar indiferent de condițiile meteorologice, zi și noapte, pentru servicii terestre și oceanice privind monitorizarea gheții marine, supravegherea mediului marin, detectarea navelor, riscurile legate de mișcările suprafeței terestre, cartografierea pădurilor, apei și solurilor, ajutorul umanitar și gestionarea crizelor.

Copernicus Sentinel-2: Sentinel-2 furnizează imagini optice de înaltă rezoluție pentru servicii terestre. Acesta oferă, de exemplu, imagini ale vegetației, solului și întinderilor de apă, ale căilor navigabile interioare și ale zonelor de coastă. De asemenea, Sentinel-2 oferă informații pentru serviciile de urgență. 

Copernicus Sentinel-3: Sentinel-3 furnizează date optice, radar și altimetrice de înaltă precizie pentru serviciile marine și terestre. Acesta măsoară variabile precum topografia suprafeței marine, temperatura suprafeței marine și terestre, culoarea oceanului și a suprafeței terestre, cu un grad înalt de precizie și de fiabilitate.  

Copernicus Sentinel-5P: Sentinel-5 Precursor este o misiune satelitară lansată în 2017, care furnizează date de monitorizare atmosferică până la momentul în care Sentinel-4 și Sentinel-5, misiunile atmosferice Copernicus în curs de dezvoltare, vor fi lansate și vor deveni operaționale.

Copernicus Sentinel-6: Sentinel-6 furnizează date altimetrice de înaltă precizie pentru măsurarea altitudinii suprafeței oceanelor, în principal în domeniul oceanografiei operaționale și al studiilor privind clima. Este o misiune de cooperare dezvoltată în parteneriat cu Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a SUA (NOAA) și cu Administrația Națională Aeronautică și Spațială a Statelor Unite (NASA).

Copernicus Sentinel CO2M (Copernicus Anthropogenic Carbon Dioxide Monitoring): Această misiune va avea la bord un spectrometru cu infraroșu apropiat și cu unde scurte pentru a măsura dioxidul de carbon din atmosferă produs de activitatea umană, oferind o sursă unică și independentă de informații pentru a evalua eficacitatea măsurilor de politică și pentru a urmări impactul acestora în direcția decarbonizării Europei și a îndeplinirii obiectivelor naționale de reducere a emisiilor. Măsurătorile efectuate în cadrul misiunii vor contribui la reducerea incertitudinilor actuale în ceea ce privește estimările emisiilor de dioxid de carbon provenite din arderea combustibililor fosili la nivel național și regional. Unitățile A și B sunt planificate să fie lansate în perioada 2025-2026.

Noi misiuni Sentinel Copernicus sunt în curs de dezvoltare, în cadrul extinderii familiei de misiuni Sentinel.

Informații suplimentare: EU SpaceCopernicus

Discursul comisarului Breton la Conferința UE privind spațiul

Detalii

Data publicării
2 decembrie 2022

Date de contact

Sonya GOSPODINOVA

Nume
Sonya GOSPODINOVA
E-mail
sonya [dot] gospodinovaatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+32 2 296 69 53

Flore BOUTIER

Nume
Flore BOUTIER
E-mail
flore [dot] boutier1atec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+32 2 296 60 43