Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Fișă informativă17 mai 20241 min de lectură

Comisia salută aplicarea de noi sancțiuni împotriva dezinformării și a propagandei de război

Comisia salută aplicarea de noi sancțiuni împotriva dezinformării și a propagandei de război.

propaganda de razboi

Comisia salută decizia Consiliului de a suspenda activitățile de transmisie radio, TV sau prin alte mijloace ale altor patru canale de mass-media (Voice of Europe, RIA Novosti, Izvestia și Rossiyskaya Gazeta) din UE sau direcționate către UE, având în vedere rolul acestora de sprijinire și de justificare a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. 

Rusia s-a angajat într-o propagandă continuă și concertată, precum și în acțiuni de manipulare a informațiilor care vizează societatea civilă din UE și din țările învecinate, denaturând și manipulând grav faptele. Aceste acțiuni de propagandă au fost canalizate prin intermediul mai multor canale de mass-media aflate sub controlul permanent direct sau indirect al conducerii Federației Ruse. Astfel de acțiuni constituie o amenințare semnificativă și directă la adresa ordinii și securității publice a Uniunii. 

Riscul pentru societățile noastre democratice – și pentru integritatea viitoarelor alegeri europene și naționale – s-a intensificat. Măsurile adoptate astăzi reprezintă un răspuns ferm în acest sens.  

Sancțiunile nu vizează libertatea de opinie. Ele includ garanții specifice pentru libertatea de exprimare și pentru activitățile jurnalistice. Măsurile nu împiedică canalele de mass-media sancționate și personalul acestora să desfășoare în Uniune alte activități decât transmisia radio, TV sau prin alte mijloace, precum cercetare și interviuri.

Măsurile trebuie menținute până la încetarea agresiunii împotriva Ucrainei și până când Federația Rusă și canalele sale de mass-media asociate încetează să desfășoare acțiuni de dezinformare și de manipulare a informațiilor împotriva UE și a statelor sale membre.  

Informații generale

Mai multe informații cu privire la sancțiuni 

Fișă informativă privind impactul sancțiunilor

Detalii

Data publicării
17 mai 2024