Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre14 mai 20201 min de lectură

Comisia salută adoptarea finală a Regulamentului privind reutilizarea apei de către Parlamentul European

reutilizarea_apei.png
© EU
Adoptarea de către Parlamentul European a Regulamentului privind reutilizarea apei, propus de Comisie în mai 2018 , marchează ultima etapă înainte de intrarea în vigoare a noilor norme. Acestea definesc criterii minime armonizate privind calitatea apei pentru reutilizarea în condiții de siguranță a apelor urbane reziduale tratate în rețelele de irigații agricole.

Noile norme dau utilitate apelor reziduale nepotabile, contribuind, de asemenea, la reducerea costurilor economice și de mediu legate de crearea de noi surse de apă.

Comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sintevičius, a declarat: Datorită Regulamentului privind reutilizarea apei, fermierii noștri vor putea să se bazeze nu numai pe surse de apă mai previzibile, iar furnizorii de tehnologii vor avea noi oportunități de investiții. Aceasta este o ilustrare perfectă a modului în care economia circulară funcționează în practică și acționează în beneficiul tuturor. 

Noile norme vor facilita și vor stimula adoptarea acestei practici benefice, garantând, în același timp, că acest lucru se face într-un mod sigur și ecologic. Pe timp de criză, importanța asigurării rezilienței lanțurilor de aprovizionare cu alimente devine din ce în ce mai evidentă. Reutilizarea apei le poate garanta fermierilor noștri accesul la o aprovizionare mai previzibilă cu apă curată și îi poate ajuta să se adapteze la schimbările climatice. 

După adoptarea în Parlamentul European ieri, noul Regulament privind reutilizarea apei va fi publicat în Jurnalul Oficial și va intra în vigoare în termen de 20 de zile. Declarația completă a comisarului Sinkevičius este disponibilă aici . (pentru mai multe informații: Vivian Loonela — Tel.: + 32 229 66712; Daniela Stoycheva — Tel.: + 32 229 53664)

Detalii

Data publicării
14 mai 2020