Direct la conținutul principal
Logoul Comisiei Europene
Reprezentanța în România
Știre11 mai 2020

Comisia salută acordul Eurogrupului cu privire la măsurile de sprijin prin intermediul MES în contextul crizei provocate de pandemie

eurogroup.png
© EU
Comisia salută acordul pe care Eurogrupul l-a dat în cadrul videoconferinței de vineri, 8 mai 2020, cu privire la instituirea instrumentului de sprijin în contextul crizei provocate de pandemie în cadrul Mecanismului european de stabilitate (MES). Instrumentul va fi pus la dispoziția tuturor statelor membre din zona euro, sumele corespunzând unui procent de 2 % din PIB-ul fiecărui membru în cauză și fiind menite să sprijine finanțarea internă a costurilor legate de asistența medicală directă și indirectă, prevenție și tratament în contextul crizei provocate de coronavirus.

Eurogrupul a fost de acord cu punctul de vedere al instituțiilor potrivit căruia toți membrii MES îndeplinesc cerințele de eligibilitate  pentru a primi ajutor prin intermediul instrumentului de sprijin în contextul crizei provocate de pandemie. De asemenea, Eurogrupul a fost de acord cu intenția Comisiei de a aplica un cadru simplificat de raportare și monitorizare, limitat la angajamentele detaliate în Planul de răspuns la pandemie, astfel cum se precizează în scrisoarea din 7 mai a vicepreședintelui executiv al Comisiei, Valdis Dombrovskis, și a comisarului Paolo Gentiloni .

De asemenea, Eurogrupul a desfășurat un schimb de opinii cu privire la situația economică a zonei euro, pe baza previziunilor economice din primăvara anului 2020 ale Comisiei. Declarația pe care a dat-o comisarul Gentiloni la conferința de presă care a urmat Eurogrupului este disponibilă aici .

Persoane de contact pentru presă: 

Marta Wieczorek — Tel.: + 32 229 58197

 Enda McNamara — Tel.: + 32 229 64976

Detalii

Data publicării
11 mai 2020