Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre18 decembrie 20232 min de lectură

Comisia a primit cereri de plată din partea Ciprului, a României și a Slovaciei în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență

Comisia a primit vineri, 15 decembrie, cereri de plată în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență din partea a trei state membre - Cipru, România și Slovacia.

mecanismul de redresare si rezilienta

Cea de a doua cerere de plată a Ciprului se ridică la 152 de milioane EUR sub formă de granturi (fără prefinanțare) și se referă la un număr total de 33 de jaloane și 5 ținte. Această cerere de plată vizează reforme transformatoare și investiții importante în domenii precum sănătatea publică, educația, eficiența energetică și energia din surse regenerabile, protecția împotriva incendiilor forestiere și a inundațiilor, gestionarea apei, agricultura, cercetarea și inovarea, sprijinul financiar pentru întreprinderi, digitalizarea administrației publice, impozitarea, precum și combaterea corupției. Planul global de redresare și reziliență al Ciprului va beneficia de o finanțare de 1,22 miliarde EUR (0,2 miliarde EUR sub formă de împrumuturi și 1,02 miliarde EUR sub formă de granturi).

Cea de a treia cerere de plată a României se ridică la 2 miliarde EUR sub formă de granturi și împrumuturi (fără prefinanțare) și se referă la un număr total de 68 de jaloane și 6 ținte. Această cerere de plată vizează reforme transformatoare și investiții importante în domenii precum eficiența energetică, reducerea riscului seismic, securitatea cibernetică, competențele digitale pentru serviciile publice, administrația fiscală, mobilitatea urbană, siguranța rutieră, reîmpădurirea, economia circulară, educația, transportul public urban și regional, infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice și infrastructura pentru biciclete. Planul global de redresare și reziliență al României va beneficia de o finanțare de 28,5 miliarde EUR (13,6 miliarde EUR sub formă de granturi și 14,9 miliarde EUR sub formă de împrumuturi).

Cea de a patra cerere de plată a Slovaciei se ridică la 799 milioane EUR sub formă de granturi (fără prefinanțare) și se referă la un număr total de 15 jaloane. Această cerere de plată vizează reforme transformatoare în domenii precum transportul durabil, educația, asistența medicală, mediul de afaceri, consolidarea luptei împotriva corupției și îmbunătățirea sustenabilității sistemului de pensii. Planul global de redresare și reziliență al Slovaciei va beneficia de o finanțare de 6,4 miliarde EUR.

Plățile din cadrul MRR se bazează pe performanță și depind de implementarea de către Cipru, România și Slovacia a reformelor și a investițiilor prezentate în planurile lor de redresare și reziliență. Comisia va evalua acum cererile și va transmite apoi Comitetului economic și financiar evaluările sale preliminare cu privire la îndeplinirea jaloanelor și țintelor necesare pentru aceste plăți.

Mai multe informații cu privire la procesul cererilor de plată din cadrul MRR pot fi găsite în acest document cu întrebări și răspunsuri. Mai multe informații cu privire la planurile de redresare și reziliență ale Ciprului, României și Slovaciei se găsesc aici.

Detalii

Data publicării
18 decembrie 2023

Date de contact

Veerle Nuyts

Nume
Veerle Nuyts
Număr de telefon
+ 32 229 96302

Saul Goulding

Nume
Saul Goulding
Număr de telefon
+32 229-64735