Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre10 aprilie 20242 min de lectură

Comisia pregătește terenul pentru integrarea în siguranță a „taxiurilor aeriene” și a altor utilizări inovatoare ale dronelor

Comisia pregătește terenul pentru integrarea în siguranță a „taxiurilor aeriene” și a altor utilizări inovatoare ale dronelor.

taxi aeriene

Comisia a adoptat astăzi, 10 aprilie, un set de măsuri pentru a aborda provocările unice, din perspectiva siguranței, ale noilor concepte și servicii emergente de mobilitate aeriană și pentru a asigura faptul că operațiunile acestora vor fi la fel de sigure ca cele din aviația cu pilot la bord.  

Pachetul adoptat astăzi vizează două domenii emergente în aviație: aeronave cu pilot capabile să decoleze și să aterizeze vertical (denumite adesea „VTOL cu pilot” sau „taxiuri aeriene pilotate”, care sunt aeronave comerciale mici ce efectuează zboruri scurte la cerere), precum și operațiunile cu drone fără pilot, care prezintă un risc mai ridicat (așa-numita „categorie specifică”).  

Scopul este de a unifica și de a raționaliza peisajul de reglementare din toate statele membre, îmbunătățind supravegherea și standardele de siguranță operațională.   

De exemplu, aceste măsuri vor introduce noi cerințe și proceduri de certificare a navigabilității la nivelul întregii UE pentru VTOL cu și fără pilot, abordând atât integritatea fizică, cât și riscurile de securitate digitală care ar putea afecta operarea acestora în condiții de siguranță.   

De asemenea, măsurile includ cerințe privind licențele de pilot de „taxi aerian”, norme privind integrarea în spațiul aerian (definirea traiectoriilor de zbor, reguli de decolare și de aterizare etc.), precum și norme specifice care permit acestor aeronave să efectueze servicii medicale de urgență și operațiuni de salvare.  

Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat: „Prin acest cadru de reglementare, UE își reafirmă poziția de lider mondial în domeniul siguranței și al inovării în aviație. Această inițiativă promite să deblocheze întregul potențial al mobilității aeriene inovatoare, stabilind noi standarde pentru transportul urban în secolul al XXI-lea și ulterior.”  

Pachetul este o acțiune esențială din cadrul Strategiei UE privind dronele 2.0, adoptată în noiembrie 2022, având ca scop promovarea în întreaga Europă a unui sector inteligent și sustenabil al aeronavelor fără pilot. El vine în completarea „Regulamentului U-space”, care a intrat în vigoare în 2023. Implementarea Regulamentului U-space a fost discutată astăzi în cadrul evenimentului „U-space în practică:de la lecțiile învățate la provocările viitoare”, organizat de președinția belgiană a Consiliului.

Detalii

Data publicării
10 aprilie 2024

Date de contact

Adalbert Jahnz

Nume
Adalbert Jahnz
Număr de telefon
+32 2 295 31 56

Anna Wartberger

Nume
Anna Wartberger
Număr de telefon
+32 2 298 25 04