Skip to main content
Logoul Comisiei Europene
Reprezentanța în România
Știre12 noiembrie 2021Reprezentanța în România

Comisia autorizează o a doua insectă ca ingredient alimentar pentru piața UE

Astăzi, 12 noiembrie, Comisia a autorizat introducerea pe piață a unei a doua insecte, Locusta migratoria (lăcusta călătoare), ca aliment nou.

Lacusta_calatoare

Va fi disponibil sub formă congelată, uscată și de pudră și este destinat comercializării ca gustare sau ca ingredient alimentar într-o serie de produse alimentare. Această autorizație vine în urma unei evaluări științifice riguroase efectuate de EFSA, care a concluzionat că lăcusta migratoare este sigură pentru utilizările prezentate de societatea solicitantă.

Produsele care vor conține acest aliment nou vor fi etichetate pentru a informa consumatorii cu privire la potențialele reacții alergice. Această autorizare din partea Comisiei este rezultatul unui vot pozitiv, în luna septembrie, din partea statelor membre în care a fost depusă cererea. În luna iunie a acestui an a fost autorizată prima insectă ca aliment nou: viermele galben uscat. 

În diverse studii, Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a identificat insectele ca fiind o sursă de hrană foarte nutritivă și sănătoasă, cu un conținut ridicat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre și minerale. Insectele, care sunt consumate zilnic de milioane de oameni de pe planetă, au fost identificate în cadrul strategiei „De la fermă la consumator” ca sursă alternativă de proteine care ar putea facilita trecerea la un sistem alimentar mai durabil.

Pentru mai multe informații, consultați pagina de întrebări și răspunsuri

Detalii

Data publicării
12 noiembrie 2021
Autor
Reprezentanța în România

Date de contact

Nume
Ștefan TURCU
E-mail
Număr de telefon
+40 724 232 197