Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre29 martie 20221 min de lectură

Comisia adoptă norme noi conform cărora perioada de acceptare de 270 de zile pentru certificatele de vaccinare nu se aplică minorilor

Astăzi, 29 martie, Comisia a adoptat norme noi privind certificatul de vaccinare în temeiul Regulamentului privind certificatul digital al UE privind COVID.

EUDigitalCovidCertificate

Noile norme îi scutesc pe minori de la perioada de acceptare de 270 de zile pentru certificatele de vaccinare în urma seriei de vaccinare primară. Prin urmare, perioada standard de acceptare va fi limitată în cazul persoanelor în vârstă de cel puțin 18 ani.

Deși, începând cu vârsta de 12 ani, a fost autorizat rapelul în urma unei recomandări din partea EMA, nu toate statele membre recomandă în prezent administrarea dozei de rapel minorilor.

Comisarul pentru justiție, Didier Reynders, a declarat: „Unul dintre cele mai mari avantaje ale certificatului digital al UE privind COVID este flexibilitatea cu care se adaptează la noile circumstanțe. În urma discuțiilor cu experți din domeniul sănătății publice din statele membre, am decis că certificatele de vaccinare ale minorilor nu ar trebui să expire. Atunci când călătoresc, ei vor putea continua să utilizeze certificatul primit după seria de vaccinare primară”.

Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, a declarat: „Pandemia nu a dispărut, iar vaccinarea rămâne o măsură vitală. Mesajul nostru nu s-a schimbat: vaccinați-vă inclusiv cu dozele de rapel cât mai curând posibil. Vaccinarea salvează vieți și este esențială pentru noi toți.” Excepția pentru persoanele cu vârsta sub 18 ani se va pune în aplicare în etapa de verificare, prin adaptarea aplicațiilor mobile utilizate pentru verificarea certificatelor digitale ale UE privind COVID. Până la 6 aprilie 2022, statele membre trebuie să efectueze adaptările tehnice necesare pentru aplicarea acestei derogări.

Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul dedicat certificatului digital al UE privind COVID.

Detalii

Data publicării
29 martie 2022

Date de contact

Christian Wigand

Nume
Christian Wigand
E-mail
christian [dot] wigandatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+ 32 229 62253

Katarzyna Kolanko

Nume
Katarzyna Kolanko
E-mail
katarzyna [dot] kolankoatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+ 32 229 63444

Cristina Torres Castillo

Nume
Cristina Torres Castillo
E-mail
cristina [dot] torres-castilloatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+ 32 229 90679