Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre22 februarie 20221 min de lectură

Certificatul digital al UE privind COVID: certificatele de vindecare se pot elibera de acum și pe baza testelor antigenice rapide

Comisia Europeană a adoptat astăzi, 22 februarie, un act delegat referitor la certificatul digital al UE privind COVID, în ceea ce privește eliberarea certificatelor de vindecare.

Certificat

Începând de astăzi, în temeiul noilor norme, statele membre vor putea să elibereze certificate de vindecare pe baza unui rezultat pozitiv al unui test antigenic rapid.

Anterior, un certificat de vindecare putea fi eliberat numai în urma unui rezultat pozitiv al unui test de amplificare a acidului nucleic molecular (NAAT), cum ar fi RT-PCR. Pentru a asigura acuratețea și fiabilitatea certificatului, testul antigenic rapid utilizat ar trebui să fie inclus în lista comună la nivelul UE a testelor antigenice rapide pentru COVID-19 și să fie efectuat de cadre medicale sau de personal calificat. Statele membre pot elibera astfel de certificate retroactiv, pe baza testelor efectuate începând cu 1 octombrie 2021.

Didier Reynders, comisarul pentru justiție, a declarat: „Certificatul digital al UE privind COVID evoluează în funcție de situație. Pentru a facilita libera circulație, în special a cetățenilor infectați în timpul valului Omicron, statele membre sunt acum în măsură să elibereze certificate de vindecare și pe baza testelor antigenice rapide de înaltă calitate." 

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Lista comună a testelor antigenice rapide pentru COVID-19 le permite statelor membre să identifice rapid testele de înaltă calitate validate de studii de evaluare independente recunoscute în UE. Pe baza acestei liste, statele membre vor fi acum în măsură să utilizeze teste antigenice rapide pentru a elibera certificate de vindecare și pentru a reduce o parte din presiunea semnificativă asupra capacităților naționale de diagnosticare ca urmare a apariției variantei Omicron. Suntem hotărâți să ne asigurăm că certificatul digital al UE respectă cele mai recente evoluții și recomandări științifice.”

Noile norme se aplică imediat, iar statele membre pot începe să elibereze certificate de vindecare bazate pe teste antigenice rapide de îndată ce acestea sunt pregătite să facă acest lucru. Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul dedicat certificatului digital al UE privind COVID.

Detalii

Data publicării
22 februarie 2022

Date de contact

Christian Wigand

Nume
Christian Wigand
E-mail
christian [dot] wigandatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+32 2 296 22 53

Katarzyna Kolanko

Nume
Katarzyna Kolanko
E-mail
katarzyna [dot] kolankoatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+32 2 296 34 44