Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
  • Știre
  • 18 februarie 2021
  • 2 min de lectură

Calitatea aerului: Comisia solicită României să își îmbunătățească legislația privind emisiile industriale

infringement_calitatea_aerului.png
© EU
Comisia solicită României să își alinieze legislația națională la Directiva UE privind emisiile industriale (DEI) (Directiva 2010/75). Activitățile industriale au un impact semnificativ asupra mediului. Directiva privind emisiile industriale are ca scop să prevină și să reducă emisiile industriale nocive de pe teritoriul UE, promovând în același timp utilizarea unor tehnici care reduc emisiile poluante și care sunt eficiente din punct de vedere energetic și din punctul de vedere al utilizării resurselor.

Pactul verde european, care vizează reducerea poluării la zero, pune accentul pe reducerea poluării aerului, unul dintre principalii factori care afectează în mod negativ sănătatea umană. Este esențial ca standardele privind calitatea aerului consfințite în legislația UE să fie pe deplin puse în aplicare pentru a proteja în mod eficace sănătatea umană și mediul natural.

Sistemul juridic român nu garantează punerea în aplicare a obiectivelor-cheie ale directivei, în special cele care se referă la faptul că instalațiile pot să funcționeze numai dacă dispun de autorizațiile necesare. Pe de o parte, sistemul juridic român, în forma sa actuală, introduce sancțiuni foarte mici și inadecvate, care nu asigură eficacitatea, proporționalitatea și caracterul disuasiv, astfel cum se prevede în directivă. Pe de altă parte, autoritățile române nu pun în aplicare legislația existentă în mod coerent la nivel administrativ (de exemplu, suspendarea funcționării instalațiilor fără autorizație), în timp ce sistemul judiciar român nu aplică sancțiunile, ceea ce anulează eficacitatea și caracterul disuasiv.

Prin urmare, Comisia trimite o scrisoare de punere în întârziere României, care are acum la dispoziție două luni pentru a soluționa deficiențele semnalate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.

Context

Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană („Comisia”) urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin în temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.

Pentru mai multe informații privind procedura UE de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, a se vedea textul integral al MEMO/12/12. Pentru mai multe detalii referitoare la toate deciziile luate, vă rugăm să consultați registrul deciziilor în constatarea neîndeplinirii obligațiilor.

Persoană de contact pentru presă:

Ștefan TURCU 

E-mail: stefan [dot] turcuatec [dot] europa [dot] eu (stefan[dot]turcu[at]ec[dot]europa[dot]eu)

telefon: 0724 232 197

Detalii

Data publicării
18 februarie 2021