Comisia invită Belgia, Bulgaria, Cehia, Germania, Irlanda, Grecia, Spania, Franța, Croația, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, România, Slovenia și Slovacia să pună în aplicare diverse dispoziții ale Regulamentului 1143/2014 privind prevenirea și gestionarea introducerii și răspândirii speciilor alogene invazive.
Atât Pactul verde european, cât și Strategia europeană privind biodiversitatea pentru 2030 insistă asupra importanței acțiunii UE pentru a stopa pierderea biodiversității sale, prin conservarea siturilor noastre naturale și prin refacerea ecosistemelor deteriorate în vederea atingerii unei stări ecologice bune.
Speciile alogene invazive sunt plantele și animalele care, în urma intervenției umane, se stabilesc în zone din afara ariei lor de extindere naturală, răspândindu-se rapid și eliminând speciile indigene, cu consecințe economice și de mediu grave.
Niciunul dintre cele 18 state membre nu a reușit să instituie, să pună în aplicare și să comunice Comisiei un plan de acțiune (sau un set de planuri de acțiune) pentru a combate cele mai importante căi de introducere și răspândire neintenționată a speciilor alogene invazive care prezintă motive de îngrijorare pentru UE. În plus, Bulgaria, Grecia și România nu au reușit să instituie un sistem de supraveghere a speciilor alogene invazive care prezintă motive de îngrijorare pentru UE sau să îl includă în sistemul lor existent.
Grecia și România nu au reușit să instituie structuri complet funcționale pentru a efectua controalele oficiale necesare pentru a preveni introducerea intenționată în UE a speciilor care prezintă motive de îngrijorare. Portugalia nu a transmis un raport de punere în aplicare.
Prin urmare, Comisia a decis să trimită fiecărui stat membru câte o scrisoare de punere în întârziere, acordându-le două luni pentru a răspunde la scrisoare și pentru a lua măsurile necesare. În absența unui răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să emită un aviz motivat.
Context
Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană („Comisia”) urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin în temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.
Etapele procedurilor de constatare a neîndeplinirii obligațiilor.
Pentru mai multe informații privind procedura UE de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, a se vedea textul integral al MEMO/12/12. Pentru mai multe detalii referitoare la toate deciziile luate, vă rugăm să consultați registrul deciziilor în constatarea neîndeplinirii obligațiilor.
Persoană de contact pentru presă:
Ștefan TURCU
E-mail: stefan [dot] turcuec [dot] europa [dot] eu (stefan[dot]turcu[at]ec[dot]europa[dot]eu)
telefon: 0724 232 197
Detalii
- Data publicării
- 9 iunie 2021