Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre28 septembrie 20232 min de lectură

Alfabetizare financiară: Comisia publică cadrul comun de competențele financiare pentru copii și tineri al UE/OCDE

Comisia Europeană a publicat ieri, 27 septembrie, un cadru comun de competențele financiare pentru copii și tineri al UE/OCDE.

alfabetizarea financiară

Cadrul vizează îmbunătățirea alfabetizării financiare a tinerilor, astfel încât aceștia să fie pregătiți să ia decizii financiare personale în cunoștință de cauză atât în prezent, cât și, mai ales, mai târziu în viață.

Obiectivul cadrului este de a stabili o înțelegere comună între statele membre și practicieni cu privire la competențele esențiale în materie de alfabetizare financiară de care au nevoie copiii și tinerii. Pe această bază, cadrul poate sprijini dezvoltarea politicilor de alfabetizare financiară, a programelor și a materialelor didactice de către părțile interesate publice, private și non-profit.

Comisia și OCDE se vor concentra în prezent pe încurajarea și sprijinirea utilizării cadrului de către autoritățile naționale, practicieni și alte părți interesate. Eficacitatea cadrului depinde de stabilirea unei înțelegeri comune a alfabetizării financiare în rândul diferitelor părți interesate din statele membre și de disponibilitatea acestora de a utiliza cadrul și de a contribui în mod activ la sporirea impactului politicilor și inițiativelor de alfabetizare financiară.

Un eveniment de lansare a cadrului va avea loc la 2 octombrie 2023, la Bruxelles. Mai multe informații despre eveniment.

Context

Comisia Europeană și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică/Rețeaua internațională pentru educație financiară (OCDE/INFE) au elaborat acest cadru în contextul Planului de acțiune privind uniunea piețelor de capital din 2020 (Acțiunea 7: Capacitarea cetățenilor prin intermediul alfabetizării financiare) și ca parte a programului de lucru al OCDE/INFE. Un cadru similar, destinat adulților, a fost publicat în ianuarie 2022.

Necesitatea de a îmbunătăți nivelul de alfabetizare financiară în UE este mai relevantă ca oricând, după cum o demonstrează recentul sondaj Eurobarometru din 2023 privind alfabetizarea financiară. Studiul respectiv a confirmat că nivelurile generale de alfabetizare financiară în UE rămân alarmant de scăzute. Acesta a arătat, de asemenea, că, în general, tinerii au cunoștințe financiare mai reduse și un comportament financiar mai puțin prudent decât persoanele în vârstă. Potrivit sondajului Eurobarometru Flash din octombrie 2022 privind produsele financiare cu amănuntul, tinerii sunt, de asemenea, mai puțin încrezători decât generațiile mai în vârstă atunci când își gestionează finanțele personale. În același timp, tinerii sunt mai atrași de instrumente financiare mai riscante, cum ar fi criptoactivele. De asemenea, au mai multă încredere în platformele de comunicare socială ca sursă de informații și se simt mai în siguranță să efectueze tranzacții financiare prin intermediul internetului sau al aplicațiilor. Acest lucru ar sugera că inițiativele care vizează tinerii cu scopul de le a spori nivelul de alfabetizare financiară ar putea avea un impact deosebit de mare.

Pe modelul cadrului destinat adulților, cadrul pentru copii și tineri este însoțit de un instrument Excel care facilitează navigarea și filtrarea competențelor în funcție de nevoile utilizatorilor.

Pentru informații suplimentare

Cadrul de competențe financiare pentru copii și tineri

Detalii

Data publicării
28 septembrie 2023

Date de contact

Daniel FERRIE

Nume
Daniel FERRIE
E-mail
daniel [dot] ferrieatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+32 2 298 65 00

Aikaterini APOSTOLA

Nume
Aikaterini APOSTOLA
E-mail
aikaterini [dot] apostolaatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+32 2 298 76 24