Evenimentul va fi unul hibrid, online pe ZOOM și fizic, la Spațiul Public European din București, Calea Vasile Lascăr, nr. 31.
- multilingvism
- luni, 26 septembrie 2022, 13:00 - 16:30 (EEST)
Informații practice
- Când
- luni, 26 septembrie 2022, 13:00 - 16:30 (EEST)
- Limbi
- română
Descriere
Date de înregistrare ZOOM
26 septembrie 2022, 14:30 PM, București
Înregistrarea este deschisă:
https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZwvdeuhrj4uHdQz0S67mKp4rxKsENOTE7wM
După înregistrare, veți primi un email de confirmare cu detalii privind participarea la eveniment.
13.00 – 14.00 (14.30)
O oră de limba română „altfel”
- participă 22 de elevi de la Liceul Internațional de Informatică din București (ICHB), împreună cu prof. de limba română Eliza Iordache
- invitată Carmen Toma (DG Translations – Comisia Europeană)
Se va vorbi despre multilingvism, Ziua Europeană a Limbilor, importanța învățării unei limbi străine, limbile oficiale ale UE, dar și despre originea limbii române, despre
importanța lecturii, a înțelegerii unui text și despre lupta împotriva analfabetismului funcțional). La final, jocul Kahoot va testa cunoștințele pe teme europene ale participanților.
14.30 – 16.30
Certificatul Lingvistic European – istoric și perspective în Anul European al Tineretului în care Programul Erasmus împlinește 25 de ani în România și 35 de ani în Europa
Partea I, ( ZOOM, online)
- participă inspectori, ambasadori Erasmus și profesori
o Ileana Racoviceanu – introducere, despre eveniment și agenda sesiunii o Carmen Toma – despre multilingvism și Juvenes Translatores
o Ce au câștigat școala, profesorii și elevii prin primirea Certificatului Lingvistic European? Cum contribuie un proiect lingvistic creativ și inovator și o mobilitate Erasmus la dezvoltarea comunității din care fac parte?
o Ileana Racoviceanu – noul Certificat Lingvistic European în Erasmus+ 2021 – 2027, priorități și aspecte administrative
Partea a II, (hibrid) – O oră de limba engleză „altfel“
- participă fizic 21 de elevi de la Liceul Teoretic „Ion Barbu” din București, sector 5, însoțiți de profesoara de limba engleză, Luiza Crivăț. Lecția de engleză va pleca de la mobilitatea desfășurată între 6-12 septembrie 2022, în școala din România, la care au participat 18 elevi din clasele a IX-a și a X-a și 7 profesori de la Agrupamento de Escolas Camilo Castelo Branco din Vila Nova de Farmalicao, Portugalia, școală acreditată Erasmus. Tema proiectului se concentrează pe “Drepturile omului - egalitatea de gen”. Gazdele au avut o echipă alcătuită din 7 profesori și 21 de elevi. Profilurile elevilor din cele două țări sunt: Știinte, Economic, Artistic, Economie și Limbi străine. Activitățile interactive au condus la atingerea scopului proiectului, iar comunicarea în limba engleză a fost cheia reușitei noastre comune.
Pe parcursul orei vor fi prezentate fotografii comentate de elevii din ambele țări, care vor evidenția contribuția hotărâtoare a competențelor lingvistice la desfășurarea eficientă a activităților în proiectele Erasmus+.
Participanții o vor putea întâlni și pe șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, dna Ramona Chiriac.
Proiectele premiate cu Certificatul Lingvistic European reprezentate în LinguaFEST 11
Proiectele Școlii Gimnaziale nr.17, Botoșani
Aflați la al cincilea Certificat Lingvistic European (2004, 2008, 2015, 2020, 2021), ne-am propus să folosim creativitatea elevilor pentru a face învățarea limbilor străine altfel, mai prietenoasă, mai puțin abstractă, într-un mediu sigur și care să le permită tuturor să fie protagoniștii propriei învățări. Atât timp cât lipsește motivația intrinsecă de a învăța ceva, educația nu-și poate atinge scopul. Elevii au un potențial incredibil, dau dovadă de creativitate și imaginație, dar nu sunt învățați cum să și le pună în valoare și cum să își construiască propriul drum. Viața reală necesită interdisciplinaritate, spirit practic, determinare, motivație intrinsecă și o bucurie de a învăța în permanență. Elevii noștri au mereu posibilitatea de a veni cu idei noi, de a inventa metode, de a se autocunoaste și de a-și clădi încrederea în ei înșiși ca vorbitori de limbi străine.
Proiectul eTwinning și Erasmus+, Learning Differently (LD5), a obținut Certificatul Lingvistic European în 2021. A fost un proiect ce a avut ca parteneri școli din Lituania, Polonia, Bulgaria și Croația, iar obiectivul principal a fost acela de a-i face pe elevi mai dornici de a învăța limbile străine, de a citi și de a scrie creativ, punându-i în roluri de protagoniști. Am implicat 14 clase de elevi, cu vârste cuprinse între 9-14 ani. Astfel, au folosit tehnologia pentru a crea jocuri interdisciplinare pentru profesori și colegi, învățând biologie, chimie, fizică, matematică, istorie sau geografie într-o limbă străină. Au conceput vânători de comori interdisciplinare, îmbogățite cu coduri QR, au învățat expresii de bază în toate cele 5 limbi și le-au adus la viață cu Realitate Augmentată, cu ajutorul aplicației Aurasma. Am folosit scrierea creativă pentru a explica diferite noțiuni STEM, pentru a-i sensibiliza la problemele de mediu, dar și pentru a le da posibilitatea de a fi scenariști, regizori sau autori de benzi desenate. Au învățat altfel, fiecare având șansa de a-și pune în valoare talentul și imaginația.
Proiectul eTwinning, Movies! Let’s create our TV channel, a obținut Certificatul Lingvistic European în 2020 și a pus bazele proiectului Erasmus+ Let’s sharpen our minds and enrich our lives by creating a European TV channel. Pentru că limbile străine sunt făcute pentru a fi vorbite, ne-am propus să îi ajutăm pe elevi să descopere magia plurilingvismului prin realizarea unui canal Youtube cu filme, scenete, piese de teatru, reclame, interviuri, știri, scrise, regizate și jucate de elevi. Au avut libertatea de a alege limba străină, tema videoclipului, tipul acestuia, locația, decorul și personajele. Fiind un proiect eTwinning, tehnologia ne-a ajutat să ne conectăm, să interacționăm, să fim creativi și să descoperim cum să edităm materiale video și audio, cum să filmăm, să realizăm un trailer sau să luăm un interviu. Secțiunea Eurovision a proiectului a venit cu propriile sale provocări, dar ne-a arătat ușurința cu care putem să învățăm o limbă străină prin muzică.
Loredana Popa, Profesor de limba engleză, Școala Gimnazială nr.17, Botoșani loreuabyahoo [dot] com (loreuab[at]yahoo[dot]com )// https://www.facebook.com/loreuab
Proiectul Colegiului Tehnic „Ana Aslan“, Cluj-Napoca
Proiectul Erasmus+, Our Common European Tale (Povestea noastră europeană comună) s-a concentrat pe valorificarea patrimoniilor literare populare din cele șase țări partenere: Ungaria (coordonator), România, Italia, Croația, Portugalia și Danemarca. 140 de elevi au participat la scrierea și punerea în scenă a șase piese de teatru originale, în limba engleză, asumându-și roluri de scenarist, regizor sau actor. Acestora li s-au adăugat alți 2000 de elevi din școlile partenere care au beneficiat, pe parcursul celor doi ani, de lecții bazate pe materialele didactice dezvoltate în proiect și predate la orele de limba engleză și literatură națională. Proiectul a fost și o foarte bună ocazie de a crea conexiuni cu alți parteneri locali, de exemplu Teatrul Independent „Magic Puppet“ din Cluj-Napoca și Asociația Create.Act.Enjoy , care au contribuit cu ateliere de scriere creativă și actorie pentru elevii noștri. Ne bucurăm că această colaborare a continuat și după încheierea proiectului, Teatrul „Magic Puppet“ organizând în pandemie vizionarea gratuită a piesei de teatru „20k sub mări” în VR.
Andreea Suciu, Inspector Școlar pentru Limbi Moderne, ISJ Cluj, Cluj-Napoca andreea [dot] d [dot] suciugmail [dot] com (andreea[dot]d[dot]suciu[at]gmail[dot]com )// https://www.facebook.com/andreea.s.ru
Proiectul Liceului "Atanasie Marienescu", Lipova, Arad
Proiectul Twinsite a fost lansat și implementat prin programul eTwinning, o propunere de colaborare virtuală între școli, inițiată de Comisia Europeană. Proiectul s-a derulat în perioada martie 2020 – iulie 2021 și a fost premiat cu Certificatul lingvistic european în anul 2021. Partenerii din proiect sunt școli din Turcia, Croația, Bulgaria, Italia și Portugalia.
Scopul proiectului a fost acela de a-i încuraja pe elevii cu vârste între 16 și 19 ani să învețe limba engleză și să își dezvolte competențele de ascultare, citire, comunicare și scriere în această limbă. Am fost preocupați și de accentuarea interesului elevilor față de învățarea limbii engleze. În acest scop, pe durata implementării proiectului, elevii au înregistrat videoclipuri, au făcut fotografii și au creat materiale de învățare împreună cu profesorii lor. Am avut conferințe video și am distribuit materiale între membrii echipelor participante care au colaborat virtual pe tot parcursul procesului. Rezultatele activităților, filme, fotografii, jocuri și alte produse digitale au fost colectate în website-ul Twinsite, care a dat și numele proiectului. Aceste activități au facilitat dezvoltarea competențelor de lucru în domeniul tehnologiei informației, conștientizarea culturală, comunicarea în limbile partenerilor, dar și o serie de competențe sociale și civice, cum ar fi atenția la sine și la celălalt, ascultarea propunerilor colegilor și negocierea unor soluții sau capacitatea de a se autoevalua. Atelierele de lucru au fost apreciate, mai ales cele care au vizat prezentarea profilului personal, eseurile pandemice, comunicarea pe forum sau realizarea propriu-zisă a produselor menționate.
Aceste produse video create chiar de elevi reprezintă resurse excelente pentru lucrul cu colegii lor, la diferite niveluri și pe diferite conținuturi, specifice unor discipline diferite (cum ar fi matematică, istorie etc.), atât în școala online cât și cea fizică.
Carmen Mirela Butaciu, Profesor de limba engleză, Liceul "Atanasie Marienescu", Lipova, Arad carmenmirelabutaciugmail [dot] com (carmenmirelabutaciu[at]gmail[dot]com )// https://www.facebook.com/carmenmirelabutaciu